Εντός της ημέρας ανακοινώσεις από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους συνολικά 5 συλληφθέντες.

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακρίνεται και βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σακούλες με χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της. Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί και ο σύντροφός της, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός βοηθός στην ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών ενώ φέρεται να κρατείται και ο πατέρας της. Η πρόεδρος της Ευρωβουλής, με δήλωσή της, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι εξουσίες και τα καθήκοντα που είχε η κυρία Καϊλή.

Οι βελγικές αρχές ασχολούνται από τον Ιούλιο με την υπόθεση δωροδοκίας από στελέχη του Κατάρ σε αξιωματούχους με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Από την αρχή οι έρευνες ήταν στοχευμένες και υπό άκρα μυστικότητα.  Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δεν ανέφερε στο σπίτι ποιου υπόπτου βρέθηκε το τεράστιο χρηματικό ποσό, ωστόσο στη δήλωσή του αναφέρεται σε γυναίκα. Την ίδια ώρα, τα βελγικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κρατείται και ο πατέρας της Εύας Καϊλή με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα. Αναχωρούσε από τις Βρυξέλλες, αφότου είχε ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί.

Η υπόθεση δωροδοκίας με μετρητά και ακριβά δώρα σε αξιωματούχους και άτομα με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις από το Κατάρ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση ενόψει του Μουντιάλ προκαλεί αναταραχή στις Βρυξέλλες. Η έρευνα διεξαγόταν κρυφά από τα μέσα Ιουλίου και μεταξύ των προσαχθέντων είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή. Ήταν συνεργάτης του επίσης προσαχθέντος πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει ιδρύσει τη ΜΚΟ Fight Impunity. Τη λίστα συμπληρώνουν δύο ακόμη Ιταλοί, ο Λούκα Βισεντίνι και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.

Ενορχηστρωτής του “Qatar Gate” φέρεται να είναι ο Παντσέρι, η σύζυγος και η κόρη του οποίου έχουν επίσης συλληφθεί στο Μπέργκαμο. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών. Ο πρώτος για “πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου με αντάλλαγμα πληρωμή” αναφέρει η  Corriere della Sera, επικαλούμενη την L’Echo.

Στο πλαίσιο της έρευνας σφραγίστηκε και το γραφείο της ευρωβουλευτή, Μαρί Αρενά, λόγω εμπλοκής μιας από τις βοηθούς της στην ΜΚΟ του Παντσέρι.

Σε πρόσφατη ομιλία της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει αντιδράσεις για τα ιδιαίτερα θερμά λόγια που επεφύλαξε για τους διοργανωτές του Μουντιάλ, παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες για την κακομεταχείριση των εργατών στα γήπεδα και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά τις αποκαλύψεις οι Ευρωσοσιαλιστές ανέστειλαν τη συμμετοχή της στην ομάδα τους. Ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτησή της και επείγουσα συζήτηση για θέματα διαφθοράς.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, αναφέρουν τα μέσα που αποκάλυψαν πρώτα τις λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείονται ραγδαίες εξελίξεις.

Facebook Comments