Στη διάψευση του δημοσιεύματος του αμερικανικού μέσου, Bloomberg, που ανέφερε πως ενδέχεται να επιστραφούν σταδιακά στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επειδή θα υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο, προχώρησαν πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού.

Νωρίτερα:

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, Ελλάδα και η Βρετανία και πιο συγκεκριμένα το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα οποία δε θέλουν να κατονομαστούν, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ανταλλαγή των δύο πλευρών θα προβλέπει την αποστολή στην Αθήνα ενός μέρους των μαρμάρων εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια.

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα δανείζονται ουσιαστικά στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ η Βρετανία θα έχει, επίσης, το δικαίωμα να λάβει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα. Οι πολύπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσαν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι η υλικοτεχνική υποδομή της μετακίνησης των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη. Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832, και η οποία μάλιστα απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα γλυπτά – γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα – είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την Ακρόπολη στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες και τα μετέφερε στη Βρετανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για την επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

Facebook Comments