Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε την εβδομαδιαία έκθεσή του σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού και της γρίπης στη χώρα, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Επίσης, σχετικά με τον κορονοϊό, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε τρεις από τις οχτώ περιοχές που ελέγχθηκαν ενώ καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Στην παρούσα έκθεση, γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 52/2022 (26 Δεκεμβρίου–01 Ιανουαρίου 2023). Συνοπτικά:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
  • η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
  • σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Facebook Comments