Διαβάζω αναλύσεις τον τελευταίο καιρό για τις επερχόμενες εκλογές.

Για τους κεντρώους.
Την μεσαία τάξη.
Τους καταναλωτές.
Τα διλήμματα.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κέντρο, ούτε κεντρώος ψηφοφόρος. Δεν υπάρχουν καν διλήμματα.
Οι Έλληνες έχουν περάσει από συμπληγάδες μνημονίων 10 ετών, πανδημία και συνεχίζουμε με ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ακρίβειας βασικών καταναλωτικών αγαθών. Κορυφαίοι παγκόσμιοι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πάταξη του πληθωρισμού με παρατεταμένη οικονομική ύφεση τα επόμενα χρόνια.
Μέσα σε όλα αυτά, και με επιθετική γείτονα Τουρκία και αναγκαστικά εξοπλισμούς, οι Έλληνες θα πρέπει να επιλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη.
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια από το 2009, έχουν πληγεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, η «μεσαία τάξη» που λέμε. Μερικοί τους μπερδεύουν με τους κεντρώους πολιτικών πεποιθήσεων, μεγάλο λάθος. Η ΝΔ κάνει μεταγραφές κεντροαριστερών, οι οποίοι δεν έχουν καμία πολιτική κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεταγραφές κεντροδεξιών οι οποίοι επίσης δεν έχουν καμία πολιτική ταυτότητα.
Η μεσαία τάξη είναι φιλελεύθεροι. Η ΕΕ έχει μαλώσει με τον φιλελευθερισμό τα τελευταία χρόνια, το αδηφάγο κράτος των Βρυξελλών, χαμένο στην γραφειοκρατία και τα σκάνδαλα, αδιαφορεί για κοινωνικές πολιτικές. Όταν λέμε φιλελευθερισμό, δεν εννοούμε ούτε καπιταλισμό, ούτε αγορές. Εννοούμε κοινωνικό φιλελευθερισμό με έλεγχο κράτους, οικονομικό φιλελευθερισμό με χαμηλούς φόρους, ακόμα και φιλελευθερισμό ιδεών.
Η ΝΔ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έπιασε το μομέντουμ του 2019, πάντρεψε τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με μείωση φορολογίας και αύξηση μισθών και συντάξεων, με παράλληλη μεταρρύθμιση παιδείας και κοινωνικών παροχών. Αρκούν αυτά για να έχει προβάδισμα αλλά όχι για να κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία. 
Οι εκλογές δεν θα κριθούν από τους νέους αλλά θα κριθούν και από τις πολιτικές για τους νέους, το μέλλον μας, τα παιδιά μας.
Πρέπει να πείσει τους γονείς ότι θα μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με ίσες ευκαιρίες, με δουλειές που θα υπάρχουν και θα μπορούν να δημιουργήσουν νέες οικογένειες σε ένα φιλελεύθερο κράτος. Ο λαϊκισμός ηττήθηκε ανεπανόρθωτα το 2019.
Κυρίως πρέπει να πείσει ότι θα ελέγξει την αγορά, την ακρίβεια, την ανομία και θα έχει ένα πλαίσιο ισονομίας και ίσων ευκαιριών.
Υπάρχουν 3 μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες ψηφοφόρων. Οι συνταξιούχοι που επλήγησαν στην αρχή των μνημονίων και βρίσκουν τα πατήματα τους, συντηρητικοί ψηφοφόροι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν επλήγησαν καθόλου, αν και διατηρήθηκαν χαμηλές αμοιβές και τέλος η μεσαία τάξη των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο λαός θα κρίνει την αξιοπιστία, την συνέπεια και το μέλλον των παιδιών μας, χωρίς ιδεοληψίες. Θα κρίνει και την τσέπη του. Θα κρίνει και τους υποψήφιους πλέον. Τι πρεσβεύει ο καθένας και ποιοι τους στηρίζουν.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καιρό να ψηφίσουμε και έχουν συμβεί πολλά, οπότε μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Facebook Comments