“Ταύρος” για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και για την πορεία των ελληνικών μετοχών, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο, δηλώνει η Wood σε νέα της έκθεση.

Όπως σημειώνει η Wood, η Ελλάδα είχε άλλη μία δυναμική χρονιά το 2022, με ισχυρή ανάκαμψης του ΑΕΠ (+5%), σταθερό πολιτικό σκηνικό και θετικής απόδοσης για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (+4%), παρά το αρνητικό παγκόσμιο σκηνικό, όπως επισημαίνει η Wood. Όσον αφορά το 2023, οι βασικοί θετικοί άνεμοι είναι μια ισχυρότερη εγχώρια μακροοικονομική προοπτική, μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, η πιθανή διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες και οι συνεχείς αναβαθμίσεις κερδών από τις εταιρείες.

Οι βασικοί αντίθετοι άνεμοι είναι η αστάθεια που θα μπορούσε να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ για τον τραπεζικό τομέα και οι κίνδυνοι από τον παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον τουρισμό και τις εξαγωγές. “Παραμένουμε bullish για τις ελληνικές μετοχές και αναμένουμε ότι η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί, λόγω της ανάκαμψης του τραπεζικού τομέα και της ισχυρής βελτίωσης της κερδοφορίας στον μη χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι κορυφαίες επιλογές μας είναι η Eurobank, η Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ και η Mytilineos”, τονίζει η Wood.

Η Wood παραμένει bullish για τις ελληνικές τράπεζες και αναμένει να συνεχιστεί η υπεραπόδοση έναντι των ομολόγων τους στην Ε.Ε. Τα discounts παραμένουν σημαντικά, παρά την ισχυρή άνοδο που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους και τη βελτίωση της κερδοφορίας. “Είμαστε θετικοί για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, τα καλύτερα plays για το 2023 είναι η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, όπως τονίζει η Wood. Η Eurobank διαπραγματεύεται με παρόμοιο P/E με την Εθνική, αλλά με υψηλότερο ROTE και ένα πιο ελκυστικό μακροπρόθεσμο story ανάπτυξης. H Πειραιώς είναι εξαιρετικά φθηνή, με υπερβολικά discounts 50-60% έναντι άλλων τραπεζών, αλλά με σημαντική πορεία κερδοφορίας.

Από τα υπόλοιπα large caps η Wood διατηρεί τον ΟΠΑΠ στις κορυφαίες επιλογές της για το 2023, ως μία μετοχή που δίνει βιώσιμα κέρδη στους επενδυτές, και την Mytilineos, λόγω των ισχυρών προοπτικών των εμπορευμάτων για το 2023, σε συνδυασμό με τις έγκαιρες επενδύσεις στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που θα αποζημιώσουν τον όμιλο όσον αφορά τη σημαντική παραγωγή εσόδων για το έτος.

Η Wood δίνει τιμή στόχο το 1,50 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 31%, τα 2,5 ευρώ για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 60%, τα 26 ευρώ για την Mytilineos με περιθώριο ανόδου 29% και τα 16,7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, με περιθώριο ανόδου 24%.

Σύσταση Buy διατηρεί και για τις υπόλοιπες τράπεζες, με τιμή στόχο το 1,5 ευρώ για την Alpha Bank και περιθώριο ανόδου 31%, και τα 5,2 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 31% επίσης.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, διατηρεί στο ραντάρ της τις Fourlis (σύσταση Buy, τιμή στόχος τα 5,70 ευρώ), ΓΕΚ Τέρνα (σύσταση Buy, τιμή στόχος τα 12,8 ευρώ) και την Titan (σύσταση Buy, τιμή στόχος τα 15 ευρώ). Στη λίστα με τα buys τοποθετεί επίσης τις Helleniq Energy, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Σαράντης, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.

Τέλος, συνολικά, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς σύμφωνα με την Wood είναι: 1) η αστάθεια που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τις επερχόμενες εκλογές. 2) η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες που μπορεί να απελευθερώσει κύμα μετοχών στην αγορά ασκώντας έτσι πιέσεις στις τιμές τους (αν και είναι ένα θετικός μακροπρόθεσμος παράγοντας, που θα μπορούσε να αυξήσει το free float), και 3) οι παγκόσμιοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις τουριστικές ροές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments