Το story των ελληνικών μετοχών έπειτα και από το δυναμικό comeback παραμένει θετικό, όπως τονίζει η Eurobank Equities.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Eurobank Equities, οι ελληνικές μετοχές πραγματοποίησαν ένα εντυπωσιακό comeback το 2022, ξεπερνώντας τις περισσότερες διεθνείς αγορές, με στήριξη από το καλύτερο μακροοικονομικό υπόβαθρο, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται κατά >5% το 2022 σε σύγκριση με 3% για την ΕΕ.

Η χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών, η υγιής εταιρική κερδοφορία και οι πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από ό,τι σε άλλες αγορές ήταν επιπλέον υποστηρικτικοί παράγοντες, όπως και η χαμηλή αρχική βάση μετά τη σημαντική υποαπόδοση της ελληνικής αγοράς το 2021.

Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά (+10%) με τους επενδυτές να αρχίζουν να εκτιμούν πως οι προοπτικές της Ευρώπης είναι πολύ καλύτερες από ότι φοβόντουσαν, υπό το πρίσμα της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα επωφελήθηκε επίσης από τη συνεχιζόμενη στροφή προς την “αξία”, όπως υποδεικνύεται από την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου (πάνω από 20%), με τις ελληνικές τράπεζες να υποστηρίζονται επίσης από την υψηλότερη ευαισθησία τους στα αυξανόμενα επιτόκια σε σχέση με άλλες τράπεζες της ΕΕ.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, το προφίλ αύξησης της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων φαίνεται ελκυστικό με σχετικά περιορισμένο κίνδυνο καθοδικής πορείας έναντι εκτιμώμενης αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ φέτος κατά 1-2%. Οι αποτιμήσεις παραμένουν επίσης ελκυστικές, με τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές (στο 5,5x το EV EBITDA) και τις τράπεζες (στο 0,6x το P/BV) να αντιπροσωπεύουν καλή αξία έναντι των μετοχών στην ΕΕ/περιφέρεια (discount 20-30%).

Ωστόσο, όπως τονίζει η Eurobank Equities, ο παράγοντας των εκλογών δεν έχει ληφθεί υπόψη όσο θα έπρεπε. Η ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από τα πρόσφατα χαμηλά τους είναι ένα ελκυστικό trade ενόψει της αναμενόμενης επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, ωστόσο η αγορά μπορεί να εφησυχάστηκε πολύ νωρίς όσον αφορά την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου.

Οι επερχόμενες εκλογές στο β’ τρίμηνο (Απρίλιος-Μάϊος πιθανότατα) θα περιλαμβάνουν δύο εκλογικούς γύρους (υποθέτοντας ότι ο πρώτος θα οδηγήσει σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο) και μια κάπως πιο περίπλοκη πορεία προς το σχηματισμό κυβέρνησης, υπό το φως του όλο και πιο πολωμένου τοπίου. Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής παραμένει ωστόσο αυτό της συνεργασίας μεταξύ των δύο mainstream κομμάτων, αλλά η πορεία προς αυτό το αποτέλεσμα δεν φαίνεται καθόλου ευθεία και εύκολη.

Πώς να τοποθετηθείτε – Τα top picks
Συνολικά, αν και η Eurobank Equities πιστεύει ότι η ασυμμετρία κινδύνων είναι θετική για τις ελληνικές μετοχές το 2023 (και μεσοπρόθεσμα), πιστεύει επίσης ότι η εικόνα είναι λίγο πιο διαφοροποιημένη βραχυπρόθεσμα, μετά το ράλι. Οι κίνδυνοι φαίνονται μέτριοι δεδομένου του ανθεκτικού προφίλ κερδοφορίας για τις ελληνικές μετοχές, αλλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία περιορίζεται κάπως από τις πολιτικές εξελίξεις. “Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική και ορατές μερισματικές αποδόσεις (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ) που συμπληρώνεται από την Alpha Bank (ελκυστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής δεδομένης τις πιεσμένης αποτίμησης).

Καθώς οι επενδυτές άρχισαν πρόσφατα να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το προφανές ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών σε περίπτωση επίλυσης της σύγκρουσης. Αν και η άποψη της Eurobank Equities είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σχετικά αμυντικά τοποθετημένοι μέχρι τις εκλογές, για τους συμμετέχοντες στην αγορά που επιθυμούν να κλίνουν προς μια στάση με μεγαλύτερο ρίσκο εν αναμονή μιας αλλαγής στη γεωπολιτική, συνιστά τη ΔΕΗ (ωφελείται από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου), την Fourlis (μη δίκαια αποτίμηση) και την Τράπεζα Πειραιώς (το play με το υψηλότερο beta σε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον).

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments