Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Είπε ακόμα ότι θα υπάρξει οικονονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επαναλαμβάνω δημόσια τη συγγνώμη μου στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια,αλλά κυρίως προσωπικά » και υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο, σημείωσε και είπε ότι θα λειτουργεί σε λίγους μήνες το σύστημα τηλεδιοίκησης επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό. Τόνισε ότι «όλοι φταίμε» ενώ όπως είπε τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ενώ είπε ότι θα υπάρξει άμεση δρομολόγηση ενεργειών για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων μας.

«Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Και θα ξαναπώ αυτό το οποίο ήδη έχω γράψει: αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατον να είχε συμβεί και η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει για να αποτρέψουμε το αδιανόητο. Για αρκετά χιλιόμετρα δύο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή σε πορεία σύγκρουσης και το γεγονός ότι αυτό το ψηφιακό σύστημα ελέγχου του έργου της τηλεδιοίκησης θα λειτουργεί σε λίγους μήνες από τώρα, δεν αποτελεί δικαιολογία. Κάνει και τον προσωπικό μου πόνο ακόμα μεγαλύτερο, καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό. Το τελευταίο, το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ “όλοι φταίμε” και ας το ομολογήσουμε με θάρρος, από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γιοφύρι της Άρτας, μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω. Μπορώ όμως να εγγυηθώ στους Έλληνες και στις Ελληνίδες δύο απλά πράγματα: Πρώτον, απόλυτη, επαναλαμβάνω, απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα, ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται. Και δεύτερον, δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους μας σε επίπεδο και μέσων τεχνολογίας αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού»

Ακούγοντας τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας ένιωσα ντροπή και οργή είπε ο πρωθυπουργός. « Στόχος είναι αυτά τα συναισθήματα να μετατραπούν σε δημιουργική δράση» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των παρεμβάσεων πλαίσιο έκανε λόγο για οικονονομική και ηθική στήριξη των οικογενενειών των θυμάτων. Τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δυο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Ακόμα αναφέρθηκε στην άμεση αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για καταστροφές και κλοπές στο σιδηροδρομικο δίκτυο.







 




Facebook Comments