H Silicon Valley Bank έκλεισε την Παρασκευή με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ να αναλαμβάνει διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή.

Όλες οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες το αργότερο έως τη Δευτέρα το πρωί.

Η αναγκαστική διαχείριση συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από μια άλλη, υγιή τράπεζα ή ότι το FDIC θα καταβάλει στους καταθέτες το ποσό μέχρι το ασφαλισμένο όριο.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο καθώς στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%.

Η ανακοίνωση της SVB

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αναταραχή ακολούθησε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση της SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ότι εκδίδει μετοχές 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, μετά από σημαντική απώλεια στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Η μετοχή σημείωσε βουτιά 32% στις προσυνεδριακές συναλλαγές σήμερα Παρασκευή, επεκτείνοντας την πτώση της κατά 60% την Πέμπτη. Τα ομόλογα είχαν σημειώσει πτώση-ρεκόρ, πυροδοτώντας εκτεταμένες πτώσεις στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, που εξαπλώθηκαν επίσης στην Ασία και την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως η SVB βούλιαξε κατά 60% χθες στη Wall Street, καθώς στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προσπάθειας να αντλήσει κεφάλαια, προχωρά σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της, πουλώντας θέσεις συνολικής αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων. Επίσης, άντλησε 500 εκατ. δολάρια από την εταιρεία venture capital General Atlantic. Σημειώνεται πως ο ιδρυτής της Pershing Square Holdings Ltd., Μπιλ Άκμαν, έχει προτείνει τη διάσωση της SVB από την αμερικανική κυβέρνηση.

 

 

Facebook Comments