Ο Κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21, κατά πάσα πιθανότητα, Μαΐου, ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που την ανακοίνωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Οι κάλπες που θα στηθούν σε δύο μήνες από τώρα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Βεβαίως οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν υπό την βαριά σκιά της ανείπωτης τραγωδίας που τον Τεμπών. Ενός πρωτοφανούς σιδηροδρομικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος 57 οικογένειες, οι οποίες ίσως να μη συνέλθουν ποτέ από τον πόνο και την οδύνη. Αυτό φυσικά δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε και να στεκόμαστε συνεχώς με σεβασμό απέναντι στις οικογένειες που πενθούν. Αλλά η ζωή συνεχίζεται. Οι εκλογές είναι υποχρεωτικό όπως προβλέπει το Σύνταγμα του 1975, να πραγματοποιηθούν εντός των προθεσμιών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία. Συνεπώς, το μεγάλο ερώτημα για τις 21 Μαΐου είναι ποιο θα είναι το διακύβευμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία μας με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα σύστημα που σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται το σχηματισμό βιώσιμων, ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων.

Γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, επεσήμανε μετ’ επιτάσεως ότι η απλή αναλογική θα αποτελέσει τον πρώτο γύρο μιας αναμέτρησης που θα ολοκληρωθεί με τις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου, με ενισχυμένη αναλογική. Γιατί για το κυβερνών κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόνον η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος μέσα σε τόσο δύσκολες παγκοσμίως συνθήκες. Και φυσικά να εγγυηθεί την ισχυρή διακυβέρνηση της χώρας για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.

Ποιο όμως θα είναι το διακύβευμα των εκλογών, τόσο στον πρώτο γύρο της 21ης Μαΐου όσο και στον δεύτερο της 2ας Ιουλίου. Δεν υπάρχει άλλο. Το δίλημμα για τους ψηφοφόρους θα είναι: ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει; Ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας με τον Πολάκη. Και φυσικά ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, με την ψήφο του, θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα υπεύθυνα και με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Πολλοί θα πουν, μα είναι δυνατόν μετά την τραγωδία των Τεμπών να μιλάμε για αυτοδύναμές κυβερνήσεις; Κι όμως. Όποιος βλέπει τα πράγματα πάνω και πέρα από το δυσάρεστο γεγονός αυτό και με προοπτική το μέλλον της χώρας, αναμφίβολα διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε συνολικά μια πετυχημένη κυβέρνηση, που κατόρθωσε να κρατήσει την Ελλάδα όρθια σε δοκιμασίες πρωτόγνωρες, όπως ήταν η πανδημία, η αντιπαλότητα με την Τουρκία, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η τραγωδία των Τεμπών, όσο αποτρόπαιη και φρικιαστική κι αν ήταν, δεν ακυρώνει το συνολικό έργο της κυβέρνησης, που πέτυχε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αρνητικές συνθήκες.

Γι’ αυτό εκτιμώ ότι όταν περάσει η πολύ φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση των πολιτών, που δικαιολογημένα έδειξαν θυμό, οργή και οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, η λογική και πάλι θα επικρατήσει και οι πολίτες που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι θα επιλέξουν την λύση του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας ως ασφαλέστερης επιλογής για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις, που ενώ δείχνουν ότι δύο με τρεις μονάδες έχει χάσει η Νέα Δημοκρατία, αυτές δεν κατευθύνονται στα άλλα κόμματα. Αλλά στρέφονται προς την λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Και τούτο διότι κανένα από τα άλλα κόμματα δεν πείθει με την πολιτική του πρόταση. Οι ψηφοφόροι αυτοί τελικά, εκτιμώ, θα συμπεριφερθούν, όταν έρθει η ώρα των εκλογών με υπευθυνότητα και συνέπεια για το συμφέρον της πατρίδας.

 

Facebook Comments