Τον περιορισμό της αβεβαιότητας που υπάρχει σήμερα στις αγορές καθώς και το πέρας των εθνικών εκλογών φαίνεται πως περιμένει η JP Morgan για να γίνει επιθετικά θετική για τα ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, βραχυπρόθεσμα συνεχίζει να τηρεί ουδέτερη στάση αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να “γυρίσει” και πάλι σε overweight, ωστόσο τονίζει πως για εκείνους τους επενδυτές που θέλουν να εκφράσουν την bullish άποψή τους για τις προοπτικές της Ελλάδας, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε ελληνικούς τίτλους σε συγκεκριμένες διάρκειες.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση η JP Morgan, τα ελληνικά ομόλογα υποαπέδωσαν ελαφρώς σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πιθανότατα λόγω της χαμηλής ρευστότητας της ελληνικής αγοράς εν μέσω αυξημένης αστάθειας και αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι ανησυχίες για τον παγκόσμιου τραπεζικό κλάδο.

Όπως έχει ωστόσο σημειώσει η αμερικάνικη τράπεζα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων 2023, σε γενικές γραμμές διατηρεί εποικοδομητική στάση σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα ή και σε ελαφρώς πιο φθηνά σε σχέση με την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023.

Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα η απόδοση του νέου 10ετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο (με κουπόνι 4,25% και απόδοση 4,279%) διαμορφώνεται στο 4,039% ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 4,021%.

Βραχυπρόθεσμα πάντως, η JP Morgan τονίζει πως παραμένει ουδέτερη ως προς την Ελλάδα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας και των κινδύνων αύξησης του πολιτικού “θορύβου” με φόντο τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1% το 2023, ο πληθωρισμός στο 6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,8% ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 162%.

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments