Τα ομόλογα διεθνώς πραγματοποιούν ράλι την Παρασκευή, καθώς η εκ νέου ένταση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο εντείνει με τη σειρά της τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ενώ ενισχύει και τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν για πολύ την πολιτική νομισματικής σύσφιξης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους για το 2023, ενώ τα 2ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα βλέπουν τις δικές τους να υποχωρούν κατά άνω των 30 μονάδων βάσης.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα “καταφύγια” και οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να βυθίζονται εκ νέου, αφότου το Bloomberg μετέδωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι οι υπό συγχώνευση ελβετικές τράπεζες Credit Suisse και UBS βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πιθανή διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών να αποφύγουν τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μετοχή της γερμανικής Deutsche Bank έφτασε να υποχωρεί έως και 15%, στη μεγαλύτερη πτώση της από τον Μάρτιο του 2020.

Οι traders, εν μέσω της νέας αναταραχής, μειώνουν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από πλευράς των κεντρικών τραπεζών, με τα αμερικανικά swap που συνδέονται με τις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve να αποκλείουν μια νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο και μάλιστα να προβλέπουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούνιο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα του Αμερικανού επικεφαλής κεντρικού τραπεζίτη Jerome Powell. Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Bank of England, οι traders δεν προβλέπουν πλέον άλλη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Η Deutsche Bank βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας αναταραχής, καθώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επαναγοράσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης became Τier 2 λήξης 2028 νωρίτερα, προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές που φοβούνται ότι τα κεφάλαιά τους μπορούν να έχουν την τύχη εκείνων των ομολογιούχων AT1 της Credit Suisse. Η κίνηση είχε ως στόχο να πείσει για την ισχύ της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας, ωστόσο η βουτιά της μετοχής δείχνει ότι το μήνυμα δεν ελήφθη από την αγορά.

Η απόδοση του αμερικανικού 2τούς ομολόγου υποχωρεί κατά 27 μονάδες βάσης, ενώ το spread μεταξύ του 5ετούς και του 30ετούς T-bond αγγίζει υψηλό έτους, στις 36,2 μονάδες.

Πηγή: capital.gr

Facebook Comments