Ισχυρή είναι η ζήτηση για το νέο 5ετές ομόλογο, με τις προσφορές να έχουν πλέον ξεπεράσει τα 15,9 δισ. ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο “κλείδωσε” στις 90 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 3,92%, από το 3,97% που ήταν το αρχικό.

Στόχος είναι η άντληση ποσού κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που υπερκαλύπτεται ήδη από την ζήτηση.

Το “σήμα” για την έκδοση έδωσε στον ΟΔΔΗΧ η ανακοίνωση, χθες, της ημερομηνίας των εκλογών. Καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η προεκλογική περίοδος να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές σήμερα, όχι γιατί υπάρχει ανάγκη ρευστότητας – τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται κοντά στα 35 δισ. ευρώ, αλλά για να δώσει το “παρών” κεφαλαιοποιώντας και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στα ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς για παράδειγμα έχει υποχωρήσει στο 4,1% και στα ίδια επίπεδα με αυτήν του ιταλικού 10ετούς, όταν στις αρχές του μήνα κινούνταν πάνω από το 4,5%

Μία έξοδος εν μέσω της προεκλογικής περιόδου δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή, και έτσι η επόμενη επιλογή –αν όχι τώρα– θα ήταν ο Σεπτέμβριος όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Αυτό θα σημαίνει αρκετούς μήνες απουσίας της Ελλάδας από τις αγορές, κάτι που φυσικά δεν στέλνει ένα σήμα κανονικότητας στους επενδυτές για μία χώρα που “αξίζει” να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Επιπλέον, η σημερινή έξοδος αποτελεί και ένα μήνυμα στις αγορές ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρά τη διεθνή τραπεζική αναταραχή μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν θεωρείται χώρα υψηλού ρίσκου, όποτε η σημερινή έκδοση αναμένεται να πάει πολύ καλά, και η ζήτηση ειδικά από την Ελλάδα είναι ήδη ισχυρή. Το τελικό επιτόκιο είχε τοποθετηθεί από παράγοντες της στο 3,75%-3,85% (ανάλογα βέβαια πού θα διαμορφωθεί το mid swap 5ετίας) αλλά το πραγματικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ χαμηλότερο, κάτω του 2%, χάρη στις στρατηγικές over hedging στις οποίες έχει προχωρήσει προνοητικά ο ΟΔΔΗΧ.

Την έκδοση έτρεξαν οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο τίτλος έχει λήξη στις 15 Ιουνίου του 2028.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης ο ΟΔΔΗΧ θα έχει αντλήσει πάνω από το 85% του στόχου για την εκδοτική δραστηριότητα του 2023 (έπειτα και από τα 3,5 δισ. ευρώ που αντληθήκαν από το νέο 10ετές τον Ιανουάριο) και έτσι θα έχει την άνεση να κινηθεί ανάλογα με τη συγκυρία. Σημειώνεται πως για φέτος ο στόχος άντλησης έχει τεθεί στα 7 δισ. ευρώ ενώ ανεβαίνει στα 8 δισ. ευρώ σε περίπτωση που προχωρήσει η έκδοση του πράσινου ομολόγου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments