Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος η HSBC, τοποθετώντας την πλέον στο 2,1% από 1,2% πριν, λόγω τις ισχυρής πορείας του δ’ τριμήνου του 2022, αν και υποβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του 2024 στο 1,4% από 1,7% πριν λόγω των αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης που συνδέονται με την απότομη νομισματική σύσφιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως εξηγεί.

Πάντως, η βρετανική τράπεζα χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγέτιδα των οικονομικών επιδόσεων στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέτωπο, η HSBC εκτιμά πως παραμένει πιθανή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Ιούλιο, σημειώνοντας πως αν δεν συμβεί αυτό, τουλάχιστον θα μπορέσει, όπως προβλέπει, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, η Ελλάδα έκλεισε το 2022 με… θόρυβο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των αυξημένων επενδύσεων (+8,5% σε τριμηνιαία βάση) και παρά το βάρος από το εμπόριο, με τις εισαγωγές να σημειώνουν αύξηση 6,3% στο τρίμηνο. Οι επενδύσεις είναι πλέον σχεδόν 50% πάνω από την προ πανδημίας κορύφωσή τους (αν και ακόμα 30% χαμηλότερα από ό,τι στις αρχές του 2010 πριν από την κρίση του ελληνικού χρέους), όπως παρατηρεί. Το ΑΕΠ είναι τώρα 6,4% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Τα δεδομένα έχουν βελτιωθεί ελαφρώς στις αρχές του τρέχοντος έτους. Οι PMI της μεταποίησης ανέβηκαν και πάλι πάνω από το 50 τον Φεβρουάριο (51,7) και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ESI) ανέκαμψε περαιτέρω στο 107,5, το υψηλότερο επίπεδο από πριν την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,8% τον Ιανουάριο – το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Κούρταλη Ελευθερία


 

Facebook Comments