Το μεγάλο ερώτημα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δεν είναι τόσο η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21 Μαΐου αλλά εάν το κυβερνών κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά και μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι η μικρή πτώση που είχε καταγραφεί στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πριν από λίγες εβδομάδες λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δεν υπάρχει πια. Και ο κόσμος, που οργισμένος δικαιολογημένα, από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών ισχυριζόταν ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, επιστρέφει σταθερά στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ. Καθώς η οργή υποχωρεί και το διακύβευμα των εκλογών αλλάζει.

Μελετώντας προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις εδώ και πάνω από 30 χρόνια, εκτιμώ ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της κοινής γνώμης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα για την Νέα Δημοκρατία δεν είναι τόσο το ποσοστό του ΣυΡιζΑ, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά του 2019 αλλά το πόσα κόμματα θα κατορθώσουν να εισέλθουν στη Βουλή, υπερβαίνοντας το όριο του 3%, στις προσεχείς εκλογές, και ιδίως στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου.

Όσο περισσότερα κατορθώσουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο τόσο δυσκολότερη καθίσταται η αυτοδυναμία για το κυβερνών κόμμα. Σε πεντακομματική Βουλή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει άνετα πάνω από 151 έδρες. Αλλά σε επτακομματική Βουλή, όπως αυτή η οποία καταγράφεται τώρα από τις δημοσκοπήσεις αυτό θα ήταν εξαιρετικά δυσχερές. Αυτό που διαπιστώνεται από τις έρευνες της κοινής γνώμης, είναι ότι αυτοί που ευνοήθηκαν πολιτικά και εκλογικά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ή κάποια μικρότερα κόμματα και μάλιστα το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και το κόμμα Έλληνες του έγκλειστου στη φυλακή Ηλία Κασιδιάρη. Ενώ πριν από το δυστύχημα φαινόταν ότι αυτά τα δύο κόμματα δεν θα εισέλθουν στην Βουλή, τελικά αυτό άλλαξε μετά τα Τέμπη. Με αποτέλεσμα, αν αυτό επιβεβαιωθεί στην κάλπη, τουλάχιστον 20 έδρες να κατανεμηθούν μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων.

Συνεπώς, το μεγάλο διακύβευμα των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων του προσεχούς διαστήματος είναι αν το κόμμα Βαρουφάκη και το κόμμα Κασιδιάρη θα εισέλθουν ή όχι στη Βουλή.

Από αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αυτοδυναμία της ΝΔ. Σε πεντακομματική Βουλή, η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε επτακομματική Βουλή αυτό αποκλείεται. Είναι καθαρά αριθμητικό το θέμα. Κι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Εκτίμηση μας είναι ότι ακόμα και αν ο κύριος Βαρουφάκης κατορθώσει να είναι μετά  τις εκλογές της 21 Μαΐου στη Βουλή, στις δεύτερες εκλογές θα συμπιεστεί πάρα πολύ από την αξιωματική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί η δυνατότητα του να επαναλάβει την επιτυχία του αυτή. Και όσον αφορά το κόμμα Κασιδιάρη, η εκτίμησή μας είναι ότι μετά και με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση τη Δευτέρα στη Βουλή, το κόμμα αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει δεκτό από τον Άρειο Πάγο και να ανακηρυχθεί ως υποψήφιο για τις εκλογές που έρχονται. Καθώς δεν θα αποτελεί ένα συμβατό με τους δημοκρατικούς θεσμούς κόμμα. Και αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτοδύναμοι, το αργότερο στις 2 Ιουλίου.

Facebook Comments