Η ανησυχία το 2014 για μια επικείμενη κρίση στη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων από τη Δύση, αποδείχτηκε υπερβολική, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Atradius, η οποία παρατηρεί σχετική βελτίωση στις επιδόσεις της βιομηχανίας από τις αρχές του 2015, μολονότι οι περισσότεροι τομείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η ρωσική οικονομία έχει εισέλθει σε αναμενόμενη, εδώ και καιρό, ύφεση. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αυτό οφείλεται στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Η συρρίκνωση είναι όμως λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Ως αποτέλεσμα, η πρόβλεψη του Ιουνίου είναι ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί 3,5% αυτό το έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου που έδειχνε συρρίκνωση της τάξης του 4,3%. Στη βελτίωση των προοπτικών βοήθησαν οι διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, από 17% τον Δεκέμβριο του 2014 σε 12,5% στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ως αποτέλεσμα, ο δανεισμός των επιχειρήσεων αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Η οικονομία προβλέπεται να επεκταθεί κατά 0,5% και πάλι το 2016. Το ρούβλι έχει επίσης ανακάμψει σημαντικά από την κατά 42% πτώση του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2014. Η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί και οι εκροές κεφαλαίων έχουν μειωθεί, λόγω του ελαφρύτερου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους και της μικρής μείωσης των διεθνών εντάσεων μετά τη συμφωνία Μινσκ ΙΙ.

Η ανατίμηση του ρουβλιού και τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση για να μειώσει τις δαπάνες θα απορροφήσουν την πίεση από τον πληθωρισμό, ο οποίος έπεσε από το 16,9% τον Μάρτιο σε 15,8% τον Μάιο. Ως εκ τούτου, η πίεση στις καταναλωτικές δαπάνες ενέργειας θα είναι σε κάποιο βαθμό μικρότερη, υποστηρίζοντας την επιβράδυνση της ύφεσης.

Παρ’ όλα αυτά, η ύφεση προβλέπεται να έχει επιπτώσεις στον ρωσικό προϋπολογισμό. Η EIU (Economic Intelligence Unit), ένας ανεξάρτητος ειδικός στις εκτιμήσεις, προβλέπει έλλειμμα 3,5% το 2015, έναντι πρόβλεψης 3,8% της ρωσικής κυβέρνησης. Το έλλειμμα προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Αποθεματικών – ενός εκ των δύο ρωσικών κρατικών επενδυτικών ταμείων.

Facebook Comments