Τροφική αλλεργία στη βρεφική και παιδική ηλικία
Τροφική αλλεργία στη βρεφική και παιδική ηλικία
Τροφική αλλεργία στη βρεφική και παιδική ηλικία
Οι πιο συνηθισμένες αλλεργίες που συναντώνται στη βρεφική και παιδική ηλικία είναι :
Στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος και της σόγιας,στο ψάρι,στα οστρακοειδή, στα αυγά (κυρίως στο ασπράδι)και στα δημητριακά. Επιπλέον αλλεργιογόνα αποτελούν οι φράουλες,τα φυστίκια και οι ξηροί καρποί καθώς και η σοκολάτα.
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνοντας,θα μπορέσουν να απευαισθητοποιηθούν και να ξεπεράσουν την αλλεργία. Περίπου 80% του παιδικού πληθυσμού που έχει αναπτύξει αλλεργία στα σιτηρά ή στη σόγια τελικά θα την ξεπεράσει μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Ωστόσο αλλεργίες που αφορούν σε ψάρι και σε ξηρούς καρπούς σπανιότερα μπορούν να ξεπεραστούν με την ηλικία. Αξίζει να επισημάνουμε πως η τροφική αλλεργία είναι διαφορετική οργανική κατάσταση από την δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα και έτσι αυτές οι δύο έννοιες δεν πρέπει να συγχέονται.
Πώς αντιμετωπίζεται; Εάν εντοπιστεί αλλεργική κολίτιδα στο βρέφος, θα ζητηθεί από τη μητέρα που θηλάζει να μεταβάλλει τις διατροφικές της συνήθειες απομακρύνοντας τα κύρια αλλεργιογόνα τρόφιμα (πχ αγελαδινό γάλα, ψάρι, ξηροί καρποί). Σε περίπτωση διάγνωσης αλλεργίας από τον αλλεργιολόγο, οι γονείς και το παιδί θα πρέπει να δίνουν προσοχή στις ετικέτες τροφίμων για τον εντοπισμό προβληματικών συστατικών. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή όταν αποκλείονται τροφές καθώς η διατροφική επάρκεια είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών. Για παράδειγμα, βρέφη και παιδιά που δεν λαμβάνουν κάποιο εμπλουτισμένο υποκατάστατο, είναι πιθανόν να εμφανίσουν ελλείψεις σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη D.
Μπορούμε να προλάβουμε την ανάπτυξη της αλλεργίας; H απάντηση είναι θετική λαμβάνοντας υπόψη πως ο αποκλειστικός θηλασμός τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους έξι μήνες αποτελεί κύριο προστατευτικό παράγοντα. Η προσθήκη καινούριων τροφίμων στο διαιτολόγιο του παιδιού καλό είναι να γίνεται σταδιακά ώστε να εντοπίζεται εύκολα το ένοχο τρόφιμο.Τέλος, το αυγό και κυρίως οι ξηροί καρποί να μην προστίθενται πρώιμα στη διατροφή του παιδιού και να γίνεται παρακολούθηση του παιδιού για τυχόν αλλεργικά συμπτώματα.
Facebook Comments