Γιατί είναι γνωστό ότι τα χαράτσια μπαίνουν προεκλογικά… Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν παίρνεις αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις των κυνηγετικών συλλόγων με τους οποίους συναντήθηκες προ ολίγου.

Απάντηση της Ειδικής Γραμματέως, Μάρσας Δημοπούλου, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν προεκλογικό (!) χαράτσι σε φροντιστές ζώων συντροφιάς:
«Ο υγιής προεκλογικός αγώνας προϋποθέτει στοιχειώδεις αλήθειες, έστω όχι καταφανή ψεύδη. Θα μπορούσε να είναι κατανοητό να μη γνωρίζουν κάποιοι να διαβάζουν μια Υπουργική Απόφαση. Αλλά να μη γνωρίζουν να διαβάζουν και να κατανοούν έναν νόμο ενώ υπήρξαν κυβερνών κόμμα; Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι αστεία, ένα ακόμη fake news, αν δεν έθετε σε κίνδυνο ζώα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Πρώτον γιατί δεν έχει ίχνος αλήθειας και δεύτερον γιατί αυτός που ετοίμασε την εν λόγω ανακοίνωση δεν (θέλει να) γνωρίζει και δεν (θέλει να) κατανοεί νόμους και υπουργικές αποφάσεις. Το κυνήγι προς άγρα ψήφων ξεκίνησε.
Φτάσαμε να μιλάει για χαράτσι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε φέρει τον νόμο Τσιρώνη, έναν νόμο έκτρωμα που ποινικοποιούσε την φιλοζωία και προχωρούσε σε κυνήγι εθελοντών, μειώνοντας τα πρόστιμα για τις κακοποιήσεις στο μισό, βάζοντας ταξικά κριτήρια για την κατοχή ζώων και θεσπίζοντας κανονικό χαράτσι που μάλλον τώρα ξέχασε. Κάπως έτσι κρίνει, μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια. Θυμάστε τον αρμόδιο, για τα ζώα συντροφιάς, υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει τους φιλόζωους εθελοντές ως εμπόρους δημοσίως σε τηλεοπτικές εκπομπές; Θυμάστε κάποια αντίδραση από τον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Η μόνη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ζητήματα που αφορούν την ευζωία των ζώων είναι ότι έχει μνήμη χρυσόψαρου.
Ποια είναι η αλήθεια για το δήθεν χαράτσι (μια αλήθεια αυταπόδεικτη εντωμεταξύ με μία απλή ανάγνωση του νόμου 4830/2021 και της υπουργικής απόφασης 31932/2003-ΦΕΚ2572/Β/20-4-2023); Ότι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων -όχι προφανώς όσοι απλώς φροντίζουν αδέσποτα ζώα (και τους ευχαριστούμε ειλικρινά για την ανεκτίμητη προσφορά τους), είναι ξεκάθαρο- οφείλουν να επιλέξουν αν θα στειρώσουν τον σκύλο ή την γάτα τους ή αν θα αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού καταβάλλοντας το παράβολο των 150 ευρώ, που πάνω από το 55% προορίζεται για δράσεις αποκλειστικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Σημειωτέον ότι δικαιούνται βάσει νόμου δωρεάν στειρώσεις, εμβολιασμούς και σήμανση των δεσποζόμενων ζώων τους κατ’ ελάχιστον όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), το ίδιο δικαιούνται και όλα τα σκυλιά φύλαξης ποιμνίων (τσοπανόσκυλα) ανεξάρτητα με την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη ενώ αποκλειστικά για εκείνα υπάρχει και η δυνατότητα ως εναλλακτική της στείρωσης, η αποστολή δείγματος γενετικού υλικού.
Εμείς όχι απλώς δε βάζουμε χαράτσι σε όποιον φροντίζει ζώα συντροφιάς αλλά είμαστε εδώ για να σταθούμε δίπλα τους, να προσπαθήσουμε μαζί τους και να σταματήσουμε να είμαστε η χώρα με τις θλιβερές πρωτιές στις κακοποιήσεις ζώων και τα περισσότερα από 3 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΑΠΘ, και τα αναρίθμητα εκατομμύρια αδέσποτων γατιών.
Και φυσικά να κάνουμε αυτοκριτική γιατί δυστυχώς δεν καταφέραμε να τα κάνουμε όλα τέλεια, δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε όσα πρέπει και θελουμε γιατί μιλάμε για ένα πρόβλημα δεκαετιών και εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων, αλλά έχουμε φέρει έναν νόμο-πλαίσιο, έχουμε καταστήσει το βασανισμό, τη φόνευση ζώου και την εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων συντροφιάς κακούργημα, έχουμε καθιερώσει με πολιτικό κόστος ως μονόδρομο την στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς, έχουμε δώσει 40 εκατομμύρια για πρώτη φορά για τη διαχείριση και πρόληψη αδέσποτων ζώων, έχουμε προσπαθήσει για συστηματικές λύσεις και όχι απλά πυροτεχνήματα.
Είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να ξαναείμαστε εδώ γιατί για εμάς έμπρακτα αποτελεί προτεραιότητα το κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Facebook Comments