Σε σχέση με διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη θελουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) αφορά αποκλειστικά τα δεσποζόμενα ζώα των οποίων οι κηδεμόνες θα επιλέξουν να μην στειρωθούν και θα καταβάλουν παράβολο αξίας 150 ευρώ.

Εφόσον οι σκύλοι ή οι γάτες είναι στειρωμένα, ο κηδεμόνας δεν καταβάλει άλλο αντίτιμο. Ο κτηνίατρος του ζώου βεβαιώνει αν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Σημειωτέον ότι αν ο κηδεμόνας του ζώου ανήκει σε ευαίσθητη ή ευπαθή ομάδα (κατ’ ελάχιστον ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) δικαιούται δωρεάν στείρωση, σήμανση και εμβολιασμό του ζώου του (άρθρο 4, παρ 13 του ν. 4830/2021). Τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (δηλαδή τα τσοπανόσκυλα) δικαιούνται εμβολιασμό, σήμανση και στείρωση ή αποστολή δείγματος DNA εντελώς δωρεάν ανεξάρτητα με την οικονομική κατάσταση του κηδεμόνα τους. Σημειωτέον ότι η στείρωση βοηθά στην υγεία των ζώων γλιτώνοντας τα από πυομήτρα, καρκίνο των γεννητικών οργάνων, ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, προστάτιδα, ορχίτιδα, μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, κ.ά.

Με το νόμο 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς και προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας -αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες μιλούν για περισσότερα από 3 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά ενώ δείχνουν ότι η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στην εγκατάλειψη και ανεύθυνη αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς- θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς είτε να στειρώσει το ζώο του είτε να προχωρήσει σε αποστολή δείγματος γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού. Στο αρθρ. 46 του νόμου ορίζεται η έκδοση σχετικής ΥΑ. Λόγω της μη σύστασης του εργαστηρίου φύλαξης γενετικού υλικού μέχρι σήμερα η στείρωση τέθηκε σε αναστολή με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ωστόσο, η αναπαραγωγή όλο αυτό το διάστημα ήταν παράνομη και παραμένει καθώς επιτρέπεται είτε από πιστοποιημένους επαγγελματίες εκτροφείς, πιστοποιημένους ερασιτέχνες ή από κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων μόνο μία φορά σε όλη τη ζωή τους και με άδεια πενταμελούς επιτροπής του δήμου.

Μόλις σε 9 μήνες από τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας το Εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικου υλικού, ΕΦΑΓΥΖΣ, με έδρα το ΙΙΒΕΑΑ είναι ένα βήμα πριν από την επίσημη λειτουργία του. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την λειτουργία του ήταν η έκδοση της σχετικής ΥΑ όπως ορίζει ο νόμος 4830 από το 2021.

Μετά από συνεχείς συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, διαβουλεύσεις, έκδοσης των σχετικών ΥΑ και ΚΥΑ και πολλή δουλειά είμαστε σχεδόν έτοιμοι να προχωρήσουμε στην λήξη της αναστολής στείρωσης των ζώων συντροφιάς που έχουν ιδιοκτήτη.

Το ΕΦΑΓΥΖΣ σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του. Σχετική επίσημη ανακοίνωση της έναρξης θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής πράξης έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Ειδική ενημέρωση θα έχουν και οι κτηνίατροι.

Η ίδρυση του εργαστηρίου και η εφαρμογή του νόμου δεν αποτελεί μια πράξη που ολοκληρώνεται μέσα σε λίγους μήνες όπως πολλοί πιστεύουν. Μια διαδικασία πολύμηνη με πολλά και δύσκολα θέματα προς επίλυση η οποία αποτελεί εμβληματικό έργο του νόμου και της Ειδικής Γραμματείας θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις οπως αυτές ορίζονται στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2021.

Η λειτουργία του εργαστηρίου αποτελεί έργο σημαντικό καθώς θα θέσει τέλος στην παράνομη αναπαραγωγή, εάν ο ιδιοκτήτης ζωου συντροφιάς δεν επιθυμεί τη στείρωση του. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν βρεθούν νεογέννητα ζώα από μητέρα που έχει ιδιοκτήτη, τότε διώκεται για κακούργημα και με πρόστιμα 30.000-50.000 ανά ζώο. Όποιος προσκομίσει τα κουτάβια (πολίτης ή Δήμος) δεν επιβαρύνεται οικονομικά για τη λήψη DNA.

Σε αυτούς που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εργαστηρίου οφείλουμε να πούμε πως πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο των γεννήσεων και της παράνομης αναπαραγωγής. Έχει συσταθεί από κορυφαίους επιστήμονες και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία σε μία χώρα που την έχει μεγάλη ανάγκη με εκατομμύρια αδέσποτα ζώα.

Τόσα χρόνια κοιτάμε το δέντρο κι έχουμε χάσει το δάσος που δεν είναι άλλο από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων. Γιατί τα αδέσποτα δεν φύτρωσαν ούτε έπεσαν από τον ουρανό, είναι δεσποζόμενα που εγκαταλείφθηκαν είτε τα ίδια είτε τα κουτάβια/γατάκια τους. Για πρώτη φορά εστιάζουμε στις γενεσιουργούς αιτίες του προβλήματος, και όχι απλώς σε θεραπείες, προκειμένου να δώσουμε οριστική λύση.

Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

 

Facebook Comments