Overweight στην Ελλάδα και θετική για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει η Morgan Stanley, τονίζοντας πως η ελληνική αγορά είναι η προτιμώμενή της αγορά από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 2,5% και το 2024 το 2,1% το 2024, χάρη στη μείωση του πληθωρισμού, τη θετική πορεία του πραγματικού εισοδήματος, τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων, επισημαίνει. Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και τα συνετή δημόσια οικονομικά θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024, όπως προσθέτει, ενώ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, εάν η ανάπτυξη εκπλήξει μπορεί το ορόσημο αυτό να ανακτηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως ο εκλογικός νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βραχυπρόθεσμη πολιτική αστάθεια, με δύο γύρους εκλογών πιθανότατα να χρειαστούν. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια δείχνουν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόνη της είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Μία συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται δυνατή, αλλά λιγότερο πιθανή. Σε κάθε περίπτωση, με το Ταμείο Ανάκαμψης να κρατά “υπό έλεγχο” πολλές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά μέχρι το 2026, η Moran Stanley εκτιμά ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μετά τις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, για την Morgan Stanley είναι η προτιμώμενη αγορά στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης και έτσι διατηρεί τη στάση Overweight. Όπως τονίζει, η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει της ευρωζώνης, κάτι που οι οικονομολόγοι της M.S εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί το 2023 και το 2024.

Επιπλέον, η ανάλυση προηγούμενων αναβαθμίσεων σε επενδυτική βαθμίδα στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών δείχνει ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε τους επόμενους μήνες στην επενδυτική βαθμίδα μπορεί να υποστηρίξει το τρέχον ανοδικό μομέντουμ του χρηματιστηρίου.

Για παράδειγμα, αναφέρει, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι των μετοχών ήταν κατά μέσο όρο 22% σε σχέση με τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση αξιολόγησης. Επίσης, η θετική δυναμική της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων και οι φθηνές αποτιμήσεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική της άποψη για τις ελληνικές μετοχές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Morgan Stanley τονίζει πως ήταν τα προτιμώμενα plays της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική φέτος (με τις Πειραιώς και Eurobank να είναι οι “αγαπημένες” της), λόγω:

1) της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους που είχε ως αποτέλεσμα μονοψήφιους δείκτες NPE και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από το δ’ τρίμηνο του 2022

2) της αύξησης των δανείων ωθούμενη από τη μακροοικονομική ανάκαμψη, την ανάκαμψη των ξένων άμεσων επενδύσεων και την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

3) της υψηλής ευαισθησίας των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και της χρηματοδότησης που οδηγήθηκε από τις καταθέσεις. Ενώ οι θετικοί άνεμοι στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα μπορεί να υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα, τα beta καταθέσεων παραμένουν χαμηλά, όπως σημειώνει η Morgan Stanley και

4) της ποιότητας του ενεργητικού που συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments