Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες είχα την τιμή να υπηρετήσω για 12 έτη, αποτελούν τη Φρουρά της Ελληνικής Δημοκρατίας και τους αξίζει ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη μας.

Η βασική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επειδή οι ΕΔ είναι ο πιο καλά οργανωμένος θεσμός στην χώρα μας, χρησιμοποιείται σε πολλές μη-στρατιωτικές αποστολές, όπως αεροπυρόσβεση, αεροδιακομιδές, έρευνα-διάσωση, παροχή υπηρεσιών υγείας, στελέχωση πολιτικών αεροδρομίων και πολλές άλλες. Και τις φέρνει σε πέρας με επιτυχία.

Η συμμετοχή του προσωπικού των ΕΔ σε κοινωνικές (μη-στρατιωτικές) αποστολές δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα εάν i) αυτό δεν συνέβαινε εις βάρος της βασικής τους αποστολής, ii) δεν γινόταν κατάχρηση ως η «εύκολη λύση» σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολιτεία και iii) δεν χρησιμοποιούνταν τα στελέχη των ΕΔ ως φθηνό εργατικό δυναμικό και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπό μη-ασφαλείς συνθήκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του αεροδρομίου του Ακτίου, το οποίο είναι στρατιωτικό και πολιτικό αεροδρόμιο. Η ιδιωτικοποίηση του πολιτικού σκέλους του αεροδρομίου έχει οδηγήσει σε θεαματική βελτίωση της λειτουργίας του και αύξηση της επισκεψιμότητας προς όφελος της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, Λευκάδας, και Παλαίρου. Εν τούτοις, κρίσιμες λειτουργίες του αεροδρομίου επιτελούνται από το στρατιωτικό προσωπικό του στρατιωτικού αεροδρομίου, το οποίο αφενός είναι υποαμειβόμενο και αφετέρου υπάρχουν καταγγελίες για σοβαρή υποστελέχωση.

Η υποστελέχωση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η κίνηση στο αεροδρόμιο χτυπάει κόκκινο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή αφορά ακόμη και εξόχως κρίσιμες λειτουργίες και υποδομές, όπως ο Πύργος Ελέγχου με την Ένωση των Στρατιωτικών να εκφράζει έντονους προβληματισμούς για την ασφάλεια των πτήσεων. Η πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών δεν αφήνει περιθώρια για αστοχίες σε θέματα ασφάλειας.

Πρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία ότι τα στελέχη των ΕΔ είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Μπορούν να φέρουν σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή με αυταπάρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εκμετάλλευση ή οι εκπτώσεις σε θέματα ασφαλείας μπορούν να γίνουν ανεκτές.

*Ο Λεωνίδας Παλαιοδήμος είναι ιατρός-παθολόγος, επίκουρος καθηγητής νοσοκομειακής ιατρικής, αξιωματικός της ΠΑ εα και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Facebook Comments