Η ιαπωνική οικονομία βγήκε από την ύφεση και αναπτύχθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών το α’ τρίμηνο καθώς η ώθηση από την ενίσχυση της κατανάλωσης αντιστάθμισε το αρνητικό παγκόσμιο περιβάλλον, όπως έδειξαν τα κρατικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, η ιαπωνική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου καθώς η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαμψε μετά την απόσυρση των περιορισμών κατά της COVID-19, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση τα τελευταία τρία τρίμηνα, ενώ ξεπέρασε με ευκολία την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,7%.

Η ανάπτυξη ακολουθεί την οριακή πτώση του δ’ τριμήνου του περασμένου έτους κατά 0,1%, μετά την καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων που είχαν δείξει αύξηση 0,1% αρχικά. Με τη μείωση αυτή το ΑΕΠ της χώρας συμπλήρωσε δύο διαδοχικά πτωτικά τρίμηνα, κάτι που αποτελεί τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Η κατανάλωση αναπτύχθηκε 0,6% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου από το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία έδωσε ώθηση στις δαπάνες. Οι αναλυτές εκτιμούσαν μικρότερη αύξηση 0,4%.

Facebook Comments