Την πιθανότητα επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής με αντίκτυπο στην πορεία της ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας από μία ασταθή κυβέρνησης ή από ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο ενόψει των εκλογών, υπογραμμίζει εμμέσως πλην σαφώς ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. 

Όπως σημειώνει η Moody’s, μετά τις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019 έχει προκύψει μία πιο σταθερή εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά από το 2009, ένα μόνο κόμμα – η Νέα Δημοκρατία – έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Κατά την Moody’s οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να εφαρμόσουν περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές. Ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές – που πιθανότατα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους – θα είναι δύσκολος, όπως σημειώνει, με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής.

Ο οίκος τονίζει πως το πιστωτικό προφίλ και η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζονται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια, την ισχυρή στήριξη από τους θεσμούς της ευρωζώνης και μία επιταχυνόμενη δυναμική μεταρρυθμίσεων από το 2019, γεγονός που οδήγησε σε ορατές βελτιώσεις στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση καθώς και στον τραπεζικό τομέα. Ενώ η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους είναι πολύ υψηλή, η Ελλάδα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους και ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένες από τις διαρθρωτικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις, μειώνοντας τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα, χαλαρώνοντας τους επιχειρηματικούς κανονισμούς, βελτιώνοντας το πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων και προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνει η Moody’s.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των πρωτοπόρων στην εφαρμογή ορόσημων και στόχων σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ενώ θα απαιτηθεί δέσμευση πολλών ετών για να αποκομιστούν πλήρως τα οφέλη των θεσμικών αλλαγών που είναι σε εξέλιξη, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, αυτές οι βελτιώσεις αρχίζουν να αντικατοπτρίζονται στους δείκτες διακυβέρνησης, όπως τονίζει ο οίκος.

Η αποτελεσματική απορρόφηση κεφαλαίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι επίσης κρίσιμη για την ενίσχυση των επενδύσεων και της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. “Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει μια ώθηση στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της περίπου 0,4% ετησίως έως το 2030 μόνο από τα κεφάλαια του RRF”, επισημαίνει η Moody’s.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments