Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών είναι πιστωτικό θετικό, μειώνοντας την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Η συνέχεια της πολιτικής που απορρέει από μια αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και μια μακροπρόθεσμη συνέχιση της πρόσφατης προόδου θα υποστηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εξηγεί ο οίκος, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει πως, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχει κάνει η χώρα, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, οι εκλογές του α’ γύρου απέφεραν ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, τοποθετώντας την ισχυρά στην πρώτη θέση και καθιστώντας τον δεύτερο “γύρο” των εκλογών σχεδόν αναπόφευκτο σε περίπου ένα μήνα. Στον δεύτερο γύρο, το μεγαλύτερο κόμμα θα μπορούσε να λάβει μπόνους έως και 50 εδρών, αυξάνοντας τις δυνατότητες της Νέας Δημοκρατίας να διατηρήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν αξιολογείται επί του παρόντος με επενδυτική βαθμίδα, αλλά για να την ανακτήσει για πρώτη φορά από το 2010, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, η συνετή δημοσιονομική στάση και η ενισχυμένη σχέση με την Ευρώπη, παράγοντες που στήριξαν τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θα πρέπει να θεωρηθούν ότι θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

Η χώρα έχει επωφεληθεί από τη στήριξη της ΕΚΤ από την κρίση της Covid-19, ωστόσο, απαιτείται συνεχής συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες για τη διατήρηση του backstop αυτού. Οποιαδήποτε απροσδόκητη επιστροφή σε ένα πιο ταραχώδες πολιτικό περιβάλλον, η μη τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και η οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσφατη πρόοδο, προσθέτει ο οίκος.

 Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments