Η «Ένωση» πρόσθεσε στο βιβλίο της ιστορίας της μία από τις πιο «χρυσές» σελίδες. Ένα «νταμπλ» που θα θυμούνται για πάντα οι φίλοι της, αφιερωμένο σε αυτούς που δεν το πρόλαβαν και που θα το περιγράφουν στις επόμενες γενιές. Διότι συνδυάστηκε με την επιστροφή στο «σπίτι» της, που ήταν η μεγάλη επιθυμία όλων. Η κατάκτηση των δύο εγχώριων τίτλων έκαναν πραγματικότητα το πιο «τρελό» όνειρο των απανταχού Αεκτζήδων. Η τεράστια αυτή επιτυχία, της δίνει και το προβάδισμα στην κούρσα της επόμενη περιόδου.

Η ΑΕΚ έχει τον «αέρα» της νταμπλούχου και τη δύναμη του «κάστρου» της, την ΟΠΑΠ Αρένα. Έχει παράλληλα, την ορμή της καλύτερης ομάδας στην Ελλάδα, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διασπαστεί από τις καλοκαιρινές αποχωρήσεις παικτών. Εκείνοι που θα αποχωρήσουν θα είναι ελάχιστοι, όπως ο Τζαβέλλας που το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται, ο Άμραμπατ που αντιμετωπίζει ένα οικογενειακό ζήτημα και θα πρέπει να λυθεί για να παραμείνει. Δεν τους αποδεσμεύει δηλαδή η ΑΕΚ, υπάρχουν όμως κάποια προσωπικά θέματα των ίδιων. Ο μόνος που θα αποχωρήσει για καθαρά αγωνιστικούς λόγους είναι ο Φράνσον.

Ο Αλμέϊδα έχει χτίσει τον «κορμό» και θα επιδιώξει να τον εμπλουτίσει με καλύτερους ποδοσφαιριστές από τους υπάρχοντες, ή πιο σωστά, με παίκτες που θα εκτοξεύσουν τον πλάνο του. Όλοι του είναι απαραίτητοι, όμως οι προσθήκες τερματοφύλακα, κεντρικού αμυντικού και σέντερ φορ θα απογειώσουν την ομάδα. Αλλαγές δεν χρειάζονται, όμως οι επιπλέον δέκα αγώνες ελέω Ευρώπης απαιτούν μεγαλύτερο και ποιοτικότερο ρόστερ.

Συνθήκη ίδια με αυτή στον Παναθηναϊκό. Ο δευτεραθλητής θα μπει και εκείνος σε ευρωπαϊκά μονοπάτια φέτος, αφού μόνο εάν «αυτοκτονήσει» δεν θα είναι σε όμιλο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει αποδείξει ότι μπορεί να εντοπίσει τους παίκτες που ταιριάζουν στα «θέλω» του. Φέτος, με την αρωγή του Γιάννη Παπαδημητρίου, θα στραφεί σε πιο ποιοτικές περιπτώσεις, που δεν θα ξεφεύγουν από τους όρους του.

Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να κάνει το βήμα παραπάνω, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό. Η βάση υπάρχει, η ομάδα έχει σκληραγωγηθεί από τη φετινή πορεία στο πρωτάθλημα και μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει. Πέντε με έξι ποιοτικές προσθήκες θα την βοηθήσουν να ανέβει επίπεδο.

Στον Ολυμπιακό τα πράγματα δεν είναι απλά. Η προσαρμογή τόσο του προπονητή που θα έρθει, όσο του συλλόγου στη δική του φιλοσοφία θα χρειαστεί χρόνο. Όπως χρόνο θα χρειαστούν και οι μεταγραφές, καθώς θα επιχειρήσει να φέρει μαζί του ποδοσφαιριστές που θα τον βοηθήσουν στην δύσκολη εκκίνηση. Υπομονή και σωστή οργάνωση είναι οι βασικές προτεραιότητες αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό, που έχει το χρονικό περιθώριο, καθώς θα ξεκινήσει πιο αργά από όλους τις υποχρεώσεις του.

Τέλος, ο ΠΑΟΚ έχει το πιο δύσκολο έργο. Η μαγιά των ποδοσφαιριστών που του χάρισαν ένα πρωτάθλημα και τέσσερα Κύπελλα δεν υφίσταται πια και θα χρειαστούν αρκετές μεταγραφές, για να επανέλθει η ομάδα σε πορεία πρωταθλητισμού. Η τέταρτη θέση και η απώλεια του Κυπέλλου δημιούργησαν την ανάγκη για κομβικές αλλαγές, οπότε ο «Δικέφαλος» εκκινεί πιο πίσω από όλους.


 

Facebook Comments