Το αποτέλεσμα έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαίου προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό για το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα. Και κυρίως για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα προσεχή έτη, καθώς η βαθιά κρίση που προκαλείται στον χώρο της κεντροαριστεράς φαίνεται οτι θα κρατήσει πολυ μακρύ διάστημα, ίσως και χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα η ΝΔ, και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύονται ως οι απόλυτοι κυρίαρχοι του πολιτικού σκηνικού. Με την αντιπολίτευση να βρίσκεται σε απόλυτο αποπροσανατολισμό. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου έχει από τώρα τελειώσει. Κι οτι το αποτέλεσμα της είναι προκαθορισμένο. Αντίθετα, είναι μια εκλογική μάχη με πολλές παραμέτρους αλλά κι αβεβαιότητες. Γι’ αυτό κι ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, να αποφεύγει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς. Και να επισημαίνει σε όλους τους τόνους οτι η κάλπη είναι άδεια κι οτι όλα ξεκινούν ξανά από την αρχή.

Εκ των πραγμάτων το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Για τη ΝΔ η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα είναι βέβαιο οτι θα οδηγήσει σε περιπέτειες. Ακόμα και σε ακυβερνησία. Από την στιγμή που κανένα άλλο κόμμα ούτε προτίθεται ούτε έχει συμφέρον να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, εγκλωβισμένο καθώς είναι στα εσωτερικά του προβλήματα κι αναταράξεις. Ενδεικτική η τελευταία δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος καθώς φιλοδοξεί να αναδειχτεί στη νέα δύναμη της αριστεράς και να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ισχυρίστηκε ότι ακόμα κι αν η ΝΔ εκλέξει 148-149 βουλευτές δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση της.

Υπό τις συνθήκες αυτές ας δούμε ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της νέας κάλπης, που θα στηθεί σε λιγότερο απο ένα μήνα.

Το βασικό πλεονέκτημα τους είναι ότι στις εκλογές αυτές, που ψηφίζουμε για να κυβερνηθεί η χώρα, υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος πρωθυπουργός. Και αυτός είναι ο Κυριάκος. Κανείς άλλος δεν διανοείται ούτε καν να υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να αναλάβει αυτός την διακυβέρνηση της πατρίδας μας. Ούτε ο κύριος Τσίπρας ούτε ο κύριος Ανδρουλάκης οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην μεταξύ τους αντιδικία για το ποιος θα κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς στο μέλλον. Συνεπώς, αν οι πολίτες θέλουν να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή, για να μπορέσει να κυβερνηθεί αποτελεσματικά ο τόπος, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή οδηγεί μοιραία σε ακυβερνησία και ενδεχομένως σε περιπέτειες σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία έκλεισε ο κύκλος των τουρκικών εκλογών κι ο Ερντογάν έχει εμφανιστεί και πάλι ως ο απόλυτος αρχών της γείτονος χώρας.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτομάτως οι πολίτες θα τρέξουν στις κάλπες για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα. Αν μάλιστα περάσει η αντίληψη ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει μια αποσυσπείρωση και μια χαλαρή ψήφου στις 25 Ιουνίου. Κι αυτός κατά τη γνώμη μας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον οποίον με την στάση που τηρεί προσπαθεί να αποφύγει με πολύ στοχευμένο τρόπο.

Βεβαίως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας είναι το επιχείρημα που υποστηρίζουν κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλα και το ΠΑΣΟΚ, πως αν δοθεί μεγάλη πλειοψηφία στον Κυριάκο σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των άλλων κομμάτων, αυτό θα τον καταστήσει όχι μόνον απόλυτο κυρίαρχο αλλά κι ηγεμόνα της χώρας, καθώς το σύστημα μας είναι πρωθυπουργικοκεντρικό. Δεν συμφωνώ με την άποψη αυτή. Αλλά κατανοώ πως μπορεί να αποτελεί έναν προβληματισμό για ψηφοφόρους που ψήφισαν ΝΔ για να μην έλθει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εκτιμώ οτι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Κι ουδείς, πόσο μάλλον ο Μητσοτάκης, κεντρώος και μετριοπαθής πολιτικός, μπορεί να επιβάλλει ηγεμονία σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Αλλά επειδή μπορεί κάποιοι να το σκεφτούν για αυτό η ΝΔ κρατά χαμηλούς τόνους κι αποκηρύσσει αλαζονικές συμπεριφορές, που είναι αδιανόητες σε μια δημοκρατία.

Τέλος, ένας ακόμα κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο να εισέλθουν, από πιθανή περαιτέρω αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, κι άλλα κόμματα στη Βουλή, όπως είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που προσήγγισε πάρα πολύ το 3% ή ακόμα και το Μέρα 25 του Βαρουφάκη. Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το καινοφανές ακροδεξιό κόμμα Νίκη, που αποτελεί μια ακόμα μεγάλη έκπληξη της 21ης Μαΐου. Όσο περισσότερα μικρά κόμματα πιάσουν το πλαφόν του 3% τόσο ψηλώνει ο πήχυς για την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Facebook Comments