Η παραγωγικότητα της εργασίας, είτε αυτή ορίζεται ως ο λόγος του πραγματικού προϊόντος ως προς τις συνολικές ώρες απασχόλησης είτε ως ο λόγος του πραγματικού προϊόντος ως προς το συνολικό αριθμό των απασχολούμενων, μειώθηκε σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2015, όπως αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Με βάση τον ορισμό του πραγματικού προϊόντος ανά ώρα εργασίας η πτώση ήταν -0,10% ενώ με βάση τον ορισμό του πραγματικού προϊόντος ανά απασχολούμενο η μείωση ήταν -0,60%. Αυτές οι μεταβολές υποδηλώνουν ότι οι ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο μειώθηκαν -0,50% για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank, η παραγωγικότητα της εργασίας αποτελεί μια μεταβλητή «κλειδί» για την πορεία της οικονομίας καθώς παρέχει πληροφορίες για τον βαθμό αποτελεσματικότητας της χρήσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας.

Για την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η Eurobank διακρίνει τρία στοιχεία. Πτώση κατά τη διάρκεια της περιόδου 2ο τρίμηνο 2008 – 4ο τρίμηνο 2011, στη συνέχεια άνοδος για ένα βραχύ χρονικό διάστημα (ενός έτους), και έπειτα στασιμότητα.

«Η τελευταία παρατήρηση αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται να διερευνηθούν οι λόγοι της μη ανάκαμψης της παραγωγικότητας της εργασίας και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Η καθυστέρηση στην αποτελεσματική εφαρμογή των θεσμικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί έναν από τους ερμηνευτικούς παράγοντες», αναφέρει η τράπεζα στο δελτίο της.

Facebook Comments