Η αλλαγή πίστας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ένα από τα μεγάλα story των αγορών για το 2023, καθώς αναμένεται ευρέως πως η εκλογή μίας ισχυρής φιλοεπενδυτικής και φιλομεταρρυθμιστικής κυβέρνησης θα οδηγήσει με βεβαιότητα την Ελλάδα στο γκρουπ των ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας, όπου εκεί θα συναντήσει ένα μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό κοινό επενδυτών, επισφραγίζοντας την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Εκτός από τις επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστήριου, το ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει εντυπωσιάσει την αγορά καθώς, όχι μόνο έχουν καταφέρει να διαπραγματεύονται σε (μόνιμα πλέον) χαμηλότερα επίπεδα αποδόσεων από αυτά των ιταλικών ομολόγων, αλλά πλησιάζουν τις αποδόσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ –αν και η σύγκριση είναι άνιση καθώς πρόκειται για έκθεση σε άλλα νομίσματα– διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα επίπεδα και από τα αμερικάνικα αλλά και τα βρετανικά ομόλογα.

Σημειώνεται πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σήμερα είναι στο 3,7%, έναντι 4% του αντίστοιχου ιταλικού, 3% του πορτογαλικού, 3,3% του ισπανικού, 3,6% του 10ετούς των ΗΠΑ και 4,2% του 10ετούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι οικονομολόγοι, αν και δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την εξαιρετική επίδοση των ελληνικών ομολόγων, εξηγούν πως δεν αποτελεί έκπληξη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, τονίζει πως υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήρθε στην εξουσία το 2019, η Ελλάδα έχει μετατραπεί στον απόλυτο πρωταγωνιστή στην περιοχής της ζώνης του ευρώ

“Είμαι ενθουσιασμένος, αλλά όχι και πολύ έκπληκτος από τις κινήσεις της αγοράς. Η Ιταλία αποδίδει εξαιρετικά καλά υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή μεταξύ των πιο σημαντικών χωρών της Ευρωζώνης. Μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιωθεί στην εξουσία, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για τα κρατικά της ομόλογα. Αυτό θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, πιθανότατα έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, επομένως, το spread θα περιοριστεί αλλά μέτρια το επόμενο διάστημα”.

Μιλώντας για τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg τονίζει πως από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, ο δείκτης του ελληνικού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είχε πέσει στο 171% μέχρι το τέλος του 2022.

“Από την ανάληψη των καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα του 2019, οι ελληνικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) έχουν αυξηθεί κατά 44,2% σε πραγματικούς όρους, καθώς οι εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην ατζέντα του υπέρ της ανάπτυξης.”

Κατά τον οικονομολόγο, οι προοπτικές για μια σταθερή κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια εξηγούν πιθανώς και τις ισχυρές επιδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, πέραν του ράλι του 10ετούς.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments