Η διάθεση για εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανοίξει, με αφορμή και τις προοπτικές για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μετά το πέρας των εκλογών η οποία και θα βάλει τη χώρα στο ραντάρ ενός μεγαλύτερου γκρουπ επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ εταιρείες βρίσκονται στον «προθάλαμο» για εισαγωγή έως το τέλος του έτους. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί και ο όγκος των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά και γενικότερα θα επιταχυνθεί η κάλυψη των τεχνικών κριτηρίων που απομένουν για την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, ένα «στοίχημα» που εκτιμάται πως μπορεί να κερδηθεί έως και τα τέλη του επόμενου έτους.

Πρώτον, έχουμε την εισαγωγή-ορόσημο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη διάθεση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτή η εισαγωγή, η οποία τοποθετείται προς τα τέλη του 2023, εκτός του ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Χ.Α ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, θα αυξήσει και τον αριθμό των εισηγμένων που πληρούν τα κριτήρια μεγέθους – συνολικής κεφαλαιοποίησης και κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float) – που είναι απαραίτητος για την αναβάθμισή του από τους οίκους MSCI και FTSE.

Νωρίτερα και στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται η εισαγωγή της πρώτης τράπεζας στο Χ.Α μετά από 17 χρόνια, της Optima Bank, η οποία και θα συνοδευτεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 130 εκατ. ευρώ και με στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας, την ανάπτυξή της και τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης. Ο πρόεδρος της Optima bank Γεώργιος Τανισκίδης, άλλωστε έχει σημειώσει πρόσφατα πως «ο επόμενος σημαντικός στόχος μας είναι η εισαγωγή της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο σχεδιάζει και η Lamda Malls. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου ανέφερε πρόσφατα και στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα πως η εισαγωγή τοποθετείται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, ωστόσο δεν αποκλείεται να επισπευσθεί εάν οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν στη χώρα έπειτα και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δώσουν ώθηση στα σχέδια της διοίκησης.

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται και μπαράζ εισαγωγών εταιρειών από τον κλάδο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Αυτές είναι η Trade Estates του ομίλου Fourlis η θυγατρική του ομίλου της Βιοχάλκο, Noval Property και η Orilina Properties.

Παράλληλα αυξάνεται το ενδιαφέρον και η κινητικότητα στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α (ENA), στο πλαίσιο και της ενδυνάμωσής της που προωθείται από τον Όμιλο του Χ.Α, τη στιγμή μάλιστα που μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για την εισαγωγή μίας εταιρείας στην Κύρια Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία αίτησή ένταξης έχει ήδη κατατεθεί ενώ δύο αιτήματα για εισαγωγή είναι έτοιμα προς κατάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της προώθησης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές, το Χ.Α ξεκινά σειρά roadshows, πριν μάλιστα τις δεύτερες κάλπες, με πρώτο το Mid Cap Conference στη Γενεύη στις 13 Ιουνίου, στη συνέχεια το Mid Cap Conference στο Παρίσι στις 22 Ιουνίου και στις 31 Οκτωβρίου το Mid Cap Conference Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι αρκετά έντονο, με πάνω από 10 εταιρείες να έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι «παρούσες».

Πάντως ήδη τα funds δηλώνουν εντυπωσιασμένα από την Ελλάδα. Σημαντικό στίγμα των θέσεων των funds για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets αυτό το διάστημα, αλλά και τις διαθέσεις των επενδυτών σε ό,τι αφορά το Χ.Α. για το υπόλοιπο του έτους, δόθηκε από το πρόσφατο διήμερο συνέδριο για τις ελληνικές εισηγμένες που συνδιοργάνωσε ο επενδυτικός οίκος Wood με το Χρηματιστήριο Αθηνών, το 8ο Wood’s Greek Retreat. Σε γενικές γραμμές, δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία για τις εκλογές, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 50 επενδυτές και funds, μεταξύ των οποίων Lazard, Pictet, Allianz, East Capital, Pictet, Fiera και DEKA Investments. Μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων που έδωσαν το “παρών” ήταν οι OΠΑΠ, Aegean, ΟΛΠ, Motor Oil, HELLENiQ Εnergy, Titan, Lamda Development, Fourlis, EXAE, Noval, Cenergy, Mytilineos, Σαράντης, Dimand, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, OTE και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Τα περισσότερα ραντεβού είχαν οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Motor Oil.

Όπως σημείωσαν οι αναλυτές της East Capital Group, fund με έδρα τη Σουηδία που επενδύει στις αναδυόμενες αγορές διεθνώς, «επιστρέψαμε εντυπωσιασμένοι από το ταξίδι μας στην Αθήνα, από το κλίμα για την Ελλάδα και τις προοπτικές της χώρας και των ελληνικών μετοχών».

Οι ελληνικές εταιρείες, όπως τόνισαν, έχουν βάσιμους λόγους να είναι αισιόδοξες. Η Ελλάδα είναι πιθανό να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα και το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ το 2027 προβλέπεται να είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, τη στιγμή που έχει ένα πολύ πιο ευνοϊκό προφίλ, καθώς η μέση λήξη του ιταλικού χρέους είναι 7 χρόνια, ενώ της Ελλάδας 18 χρόνια, με κυρίως σταθερά επιτόκια περίπου 1,4%, όπως σημείωσαν.

Κατά το fund, μάλιστα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ φαίνονται υπερβολικά συντηρητικές στο 2,2%. Αν και προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη στις επενδύσεις, δεν ενσωματώνει την καλύτερη τουριστική χρονιά (που δείχνουν οι προκρατήσεις) και την καλύτερη από την αναμενόμενη απασχόληση. Το 3% είναι πιο ρεαλιστικό επίπεδο ανάπτυξης για την Ελλάδα φέτος, όπως εκτιμά η East Capital, με ορισμένους εγχώριους αναλυτές να την τοποθετούν έως και στο 3,5%.

Να σημειωθεί πως στις προσεχείς δράσεις του Χ.Α. περιλαμβάνεται το Επενδυτικό Roadshow στο Λονδίνο στις 27-28 Νοεμβρίου του 2023, σε συνεργασία, όπως και πέρσι, με τη Morgan Stanley και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες.

 

Facebook Comments