Ρεπορτάζ στην «μποέμικη», όπως την χαρακτηρίζει, περιοχή των Εξαρχείων, έκανε το γαλλικό πρακτορείο AFP, την αγαπημένη γειτονιά των φοιτητών και των αναρχικών, εκεί όπου το άκουσμα του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί είτε έναν στεναγμό είτε βλαστήμια, όπως σημειώνεται.

Η γενιά αυτή έχει χτυπηθεί περισσότερο από όλους τα τελευταία έξι χρόνια από τη λιτότητα: σχεδόν οι μισοί δεν έχουν ελπίδα εύρεσης εργασίας.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ότι θα τερματίσει τον άγονο δρόμο της λιτότητας, ήταν … μουσική στα αυτιά των νέων ανθρώπων που είχαν ήδη πτην ταμπέλα της «χαμένης γενιάς».

Ακόμη και η εμφάνιση των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα δείγμα αντίστασης για τους 20αρηδες: Με έναν πρωθυπουργό που ήταν μόλις 40 ετών, οι περισσότεροι ήταν αντικομφορμιστές με άνετο και casual ντύσιμο. Το αποτέλεσμα, βέβαια, δεν τους δικαίωσε από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Αθήνα, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, με ένα ακόμη Μνημόνιο.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς στα Εξάρχεια ένα νέο άνθρωπο ο οποίος θα πει ότι θα πιστέψει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τον στηρίξει στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου». Ο, λέει:

«Ο Αλέξης μας πρόδωσε», είπε ο 25χρονος Σπύρος, σπουδαστής σε δραματική σχολή, μία διαπίστωση στην οποία συμφωνεί και η υπόλοιπη παρέα του.

«Ψήφισα μια αριστερή κυβέρνηση. Θέλω να μείνω στην Ευρώπη, αλλά με καλούς όρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα από όσα μας είπε ότι θα κάνει, λέει ο 30χρονος Άλεξ.

«Τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσώπευε τη νεολαία, την ελπίδα και την αλλαγή», λέει ο Μάνος Παπάζογλου, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου. «Αλλά έχουν χάσει αυτή την εικόνα πολύ γρήγορα. Είναι πολύ σπάνιο στην Ευρώπη να βλέπουμε ένα κόμμα να χάνει τον πολιτικό του κεφάλαιο τόσο γρήγορα».

Κάποιοι πάντως ελπίζουν ακόμη. Ο 19χρονος Αντώνης Καίσαρης, ένας από τις μερικές δεκάδες ακτιβιστές που έχουν απομείνει στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δείξει τι μπορεί να κάνει.

«Μένουμε να παλέψουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, επιμένοντας ότι το κόμμα θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της διάσωσης και το τεράστιο βουνό χρέους, αν ξαναψηφιστεί.

Το πρακτορείο σημειώνει πως οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 15% του εκλογικού σώματος δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσει. Οι περισσότεροι είναι γυναίκες και νέοι άνθρωποι.

«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε δραματικές αλλαγές», σημειώνει ο κ. Παπάζογλου: Επί του παρόντος, πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είτε πηγαίνουν προς τη ΝΔ, είτε προς άλλα κόμματα. Υπάρχουν και κάποιοι που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει.

Ο Χάρης, ένας καθηγητής γερμανικών που σκοπεύει να ψηφίσει και πάλι ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν επί 40 χρόνια και είναι υπεύθυνοι για την τωρινή κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το χρόνο να κυβερνήσεις με όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις. Τουλάχιστον, ο Τσίπρας δεν έχει κλέψει ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες του ελληνικού λαού».

Facebook Comments