Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον οι ρυθμοί της ζωής μας αυξάνονται διαρκώς.

Η τεχνολογία έχει εντρυφήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, αυξάνοντας τον πήχη και τις απαιτήσεις των πολιτών τόσο απέναντι στις επιχειρήσεις, όσο και απέναντι στο ίδιο το κράτος.

Για πολλά χρόνια, το ελληνικό δημόσιο βρισκόταν χαμηλά στην υπόληψη του μέσου Έλληνα εξαιτίας του αργοκίνητου γραφειοκρατικού συστήματος, το οποίο υποβάθμιζε την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, δυσκολεύοντας καθημερινά τους επαγγελματίες αλλά και τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν υποχρεώσεις τους.

Η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών στην αυγή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα καθιστούσε πλέον μονόδρομο για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, με την έξαρση της πανδημίας να προσυπογράφει την επιτακτική ανάγκη για την ψηφιοποίηση του δημόσιου συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάστηκε σκληρά, προχωρώντας σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, αναλαμβάνοντας το βάρος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρατικών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό την διοίκηση του κ. Πιερρακάκη ανέπτυξε σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας, προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές με στόχο την αυτοματοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέσω των εκσυγχρονιστικών πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση κατάφερε να επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εξυπηρέτησης ιδιωτών και επιχειρήσεων, αναθερμαίνοντας τη σχέση των πολιτών με το ελληνικό δημόσιο. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 1.500 λειτουργίες του γραφειοκρατικού συστήματος ψηφιοποιήθηκαν, ενώ για την επόμενη τετραετία υπάρχει πρόβλεψη για την πλήρη ψηφιοποίηση ακόμη 4.000 διαδραστικών διαδικασιών.

Το δρόμο που χάραξε το ελληνικό δημόσιο καλούνται να ακολουθήσουν και οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές που φέρει η ψηφιοποίηση για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, παρακινεί διαρκώς τις επιχειρήσεις να ενταχθούν σε προγράμματα όπως το e-λιανικό, τα οποία καλύπτουν τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση της υπάρχουσας ιστοσελίδας ή του e-shop τους.

Στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 «Βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει την ψηφιακή τους παρουσία, επεκτείνοντας το εύρος των δραστηριοτήτων τους εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, για την επόμενη τετραετία τα προγράμματα χρηματοδότησης ψηφιακού σχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, λειτουργώντας ως ένας σημαντικός αρωγός για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτύξουν την ψηφιακή τους παρουσία.

Στη σημερινή εποχή κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να αναπτύξει τις δραστηριότητές της οφείλει να έχει μια ενεργό παρουσία στο διαδίκτυο, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και ενισχύοντας το εύρος των δυνητικών της πελατών και εκτός Ελλάδας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που μικρές επιχειρήσεις ακόμη και στην επαρχία καταφέρνουν μέσα από τα ψηφιακά τους κανάλια να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο εξωτερικό, εξάγοντας τα προϊόντα τους και στηρίζοντας την τοπική οικονομία της περιοχής τους.

Για όλους εμάς στην ΝΔ οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν πρότυπο, καθιστώντας ένα σημαντικό πυλώνα για την εθνική οικονομία. Για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους και δεσμευόμαστε να τους παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες, για να ανοίξουν τα φτερά τους και να ενισχύσουν την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Στόχος της κυβέρνησης τη τελευταία τετραετία ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κρατικής διοίκησης και όχι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Άλλωστε, σε έναν κόσμο που βελτιώνεται συνεχώς το κράτος πρέπει να γίνεται πρόδρομος των εξελίξεων, δίνοντας στους πολίτες το παράδειγμα αλλά και τα μέσα για την ανάπτυξή τους. Στη Νέα Δημοκρατία δεν εφησυχαζόμαστε! Στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, επενδύουμε στην δημόσια διοίκηση και δημιουργούμε ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη!

Facebook Comments