Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την αποπληρωμή δανείων διάσωσης, δύο έτη νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ασφάλειας προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του.

“Θα είμαστε σε θέση, πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα”, ανέφερε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg TV. “Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές”.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας για επενδύσεις, 13 χρόνια αφότου χάθηκε στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.





 

“Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις”, ανέφερε. “Δεν εστιάζουμε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό”, πρόσθεσε.

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν τις απώλειες τους μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, με την απόδοση στο 3,42%, έχοντας φτάσει νωρίτερα σήμερα να σκαρφαλώνει στο 3,56%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

“Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης”, είπε ο Μητσοτάκης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με πτώση 10 μονάδων βάσης των ισοδύναμων γερμανικών τραπεζογραμματίων σε περίπου 2,5%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων αναφοράς Ελλάδας και Ιταλίας έφτασε τις μείον 50 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο στην ιστορία.

Facebook Comments