Στην συζήτηση που άρχισε την περασμένη Πέμπτη για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, η καθοριστική φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, κατά τη γνώμη μου, το ότι το δίλημμα πλέον της χώρας είναι «προοδεύουμε η οπισθοχωρούμε».
Σε αυτή την φάση, η Νέα Δημοκρατία, όπως απέδειξε και η απόφαση του ελληνικού λαού να την υποστηρίξει με πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι ο πραγματικός κι ουσιαστικός εκφραστής της προόδου.
Να κοιτάμε στο μέλλον, με όραμα, σχέδιο, αποτελεσματικότητα, χωρίς αλαζονεία, χωρίς να καλλιεργούμε υπερβολικές και φρούδες ελπίδες αλλα με σταθερότητα, σταδιακή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των Ελλήνων και χωρίς λαϊκισμούς οτι δήθεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.
Ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε το όραμα του για μια νέα, σύγχρονη Ελλάδα, στην οποίαν δεν χωρούν διαχωρισμοί, διαιρέσεις και διχασμοί που οδήγησαν στο παρελθόν την πατρίδα μας σε αδιέξοδα και καταστροφές. Τώρα προχωράμε σε μια νέα εποχή προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διχασμούς. Αυτό το όραμα της νέας Ελλάδας χρειάζεται φυσικά ευρύτερη συναίνεση. Γι’ αυτό κι ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαθέτουν την σοβαρότητα να αντιληφθούν την κρισιμότητα των συνθηκών που ζούμε και να αλλάξουν την πορεία της χώρας μακριά από περιόδους κρίσης και τοξικότητας, τις οποίες αντιμετωπίσαμε δυστυχώς τα προηγούμενα 10-12 χρόνια.
Μακάρι τα κόμματα που συμμερίζονται το όραμα του κύριου Μητσοτάκη να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόσκληση του. Η περίοδος της οξείας αντιπαράθεσης, χωρίς περιεχόμενο και χωρίς κατεύθυνση πρέπει να σταματήσει. Μια νέα εποχή ανατέλλει για την πατρίδα μας.
Επί σειράν ετών, η αριστερά κι κεντροαριστερά ισχυρίζονταν ότι δήθεν είναι οι εκφραστές της προόδου. Ότι είναι ο προοδευτικός χώρος. Όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Ελλάδος από τον ΣυΡιζΑ αλλά και μετά, όταν κατέλαβε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αριστερά μόνο πρόοδος δεν είναι. Αντίθετα με την στάση της που αναφέρεται συνέχεια στο παρελθόν, η άποψή μου είναι πως είναι ο εκφραστής της αντίδρασης στο σύγχρονο στο νεωτερικό, στο μεταρρυθμιστικό.
Η σύγχρονη κεντροδεξιά, όπως καταδεικνύει και το ευρωπαϊκό μοντέλο, είναι ο πραγματικός εκφραστής της προόδου. Και ακόμα και αν συγκαταλέγεται στα λεγόμενα συντηρητικά κόμματα, αυτός ο συντηρητισμός δε σημαίνει η εμμονή στο παρελθόν αλλά αντίθετα αλλαγή και πρόοδο σε μια κατεύθυνση σταδιακή ομαλή και σύγχρονη. Αυτό εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε τη δύναμη και την επιμονή να διευρύνει το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, εντάσσοντας σε αυτήν και στελέχη από άλλους χώρους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην συνταγματική αναθεώρηση, που πρωτίστως αφορά την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, κάτι που θα μπορούσε να είχε συμβεί στο παρελθόν αλλά έχει αποκλειστεί εξαιτίας των ιδεοληψιών των κομμάτων της αριστεράς.
Ελπίζουμε τώρα ότι τουλάχιστον ο χώρος του ΠΑΣΟΚ θα προσαρμοστεί στην νέα αυτή πραγματικότητα και θα μπορέσει σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει αυτά τα οποία ίσχυαν στο παρελθόν και δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αν και από την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω ότι είμαστε και βέβαιοι.
Facebook Comments