Ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε ανάλυσή του εξηγεί γιατί έως τώρα δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η DBRS, οι συνθήκες που οδηγούν σε επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως σημειώνει, θα εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται στο BB (υψηλό) με σταθερές προοπτικές, στις 8 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσει να αξιολογεί την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη του δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς όλα οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας.

Η DBRS τονίζει ότι από την προηγούμενη αξιολόγησή της στις 10 Μαρτίου, έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε ξανά την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αναμένεται να ακολουθήσει άλλη μια περίοδος πολιτικής συνέχειας. Αυτό θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Ο οίκος σημειώνει ότι οι πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις φαίνονται σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες.

Τέλος, ο οίκος αναφέρει πως η χώρα έχει περάσει από μια μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση, συχνά επώδυνη, αλλά σταθεροποίησε με επιτυχία τα δημοσιονομικά της.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments