Τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη δημοσίου χρέους κατέγραψε η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την ανάλυση του τμήματος Global Research and Evidence Lab της UBS.

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν σημειώθηκαν ευρέως μειώσεις των δεικτών χρέους προς ΑΕΠ μεταξύ τομέων και χωρών της ευρωζώνης, οι εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν πιο μικτές.

Σε επίπεδο χώρας, η Γερμανία και η Γαλλία ξεχώρισαν στο “καλάθι” των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης με αυξήσεις στον συνολικό δείκτη χρέος προς το ΑΕΠ.

Σε επίπεδο κλάδων, οι αυξήσεις προήλθαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη γενική κυβέρνηση, ενώ οι δείκτες χρέους στον ιδιωτικό τομέα συνέχισαν να μειώνονται. Στο επόμενο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός και οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ μειώνονται, η UBS αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της μείωσης των λόγων χρέους προς ΑΕΠ και ενδεχομένως περισσότερες χώρες να παρουσιάζουν αύξηση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, το συνολικό χρέος προς το ΑΕΠ μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης με εξαίρεση τέσσερις χώρες – το Βέλγιο (+12,%.), τη Γαλλία (+2,2%), τη Λετονία (+0,8%) καθώς και τη Γερμανία (+0,5%).

Όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση του συνολικού χρέους προς το ΑΕΠ προήλθε από τον χρηματοπιστωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ η απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε σε καλό δρόμο εν μέσω αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος (EUSGP), η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση το πρώτο τρίμηνο (-3% στο 168% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 41% από την κορυφή του που καταγράφηκε στο α’ τρίμηνο του 2021.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments