Η σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τετάρτη στο μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν και των ηγετών των μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας, που είναι και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες κι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, όπως οι κ.κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Αλαφούζος και Δημ. Μελισσανίδης,  είχε έναν έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Γιατί έγινε υπό την επήρεια της ανήκουστης «εισβολής» των δεκάδων ακραίων Κροατών χούλιγκαν της Ντυναμό Ζάγκρεμπ την περασμένη εβδομάδα και της αποτρόπαιης κι απρόκλητης δολοφονίας του νεαρού Μιχάλη Κατσουρή. Μιας δολοφονίας που μοιραία σόκαρε και συγκλόνισε όλους μας και βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο χουλιγκανισμός στην Ελλάδα, και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν είναι δυστυχώς καινούργιο φαινόμενο. Είναι μια φριχτή πραγματικότητα, πολυσύνθετη, και περίπλοκη κοινωνικά και πολιτικά, που έχει εμφανιστεί εδώ κι αρκετές δεκαετίες. Και, που παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί, αλίμονο, η οργανωμένη Πολιτεία αλλά κι η κοινωνία στην Ελλάδα έχουν διαχρονικά αποτύχει οικτρά να τον αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Αντιθέτως, συχνά με την κρατική και κοινωνική ανοχή, κι ιδίως με τον ανοχή των ποδοσφαιρικών, κι όχι μόνον, συλλόγων, ο χουλιγκανισμός γιγαντώνεται 

Ο παλιός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιττεράν συνήθιζε να λέει ότι «η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Και σε αυτό το επίπεδο η συνάντηση στο Μαξίμου, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, είχε έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Τον οποίον είχε αναμφίβολα ανάγκη η ελληνική κοινωνία μετά το σοκ που υπέστη από τη δολοφονία Κατσουρή και την εισβολή των Κροατών χούλιγκαν. Αλλά δεν αρκεί. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης είναι ασφαλώς προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά και πάλι δεν αρκεί ούτε η εξαγγελία μέτρων ούτε η ψήφιση νόμων. Ο νόμος που είχε περάσει από την Βουλή πριν από ενάμιση χρόνο, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένας καλός νόμος. Δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε. Στην Ελλάδα το πρόβλημα μας γενικά δεν είναι η ψήφιση νόμων. Νόμους έχουμε. Στην εφαρμογή τους χωλαίνουμε.

Για παράδειγμα, η εξαγγελία ότι θα κλείσουν όλες οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών των ομάδων, που αποτελούν στην πραγματικότητα εκτροφεία του χουλιγκανισμού, είναι βεβαίως προς την σωστή απόφαση. Αλλά δεν αρκεί να το λέει ο νόμος. Πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη, και με την συμβολή των ηγεσιών των ποδοσφαιρικών ομάδων. Αν αυτές δεν θέλουν, η εφαρμογή ενός τόσο σημαντικού μέτρου που θα περιόριζε χωρίς καμία αμφιβολία τον χουλιγκανισμό, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται είναι να αποφασίσουμε όλοι μαζί, πολιτεία, κοινωνία, ομάδες, δικαιοσύνη, ότι πρέπει να τελειώνουμε με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, και ιδίως στην Βρετανία από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αλλά αυτό δεν γίνεται αν δεν υπάρξει αυστηρή επιβολή του νόμου κι αν δε σπάσουν αυγά, δεν θιγούν συμφέροντα και δεν ξεβολευτούν βολεμένοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να το πράξει αυτό. Οι Υπόλοιποι είναι;

Facebook Comments