Αυτό που ζει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες, είναι τραγικό. Ανυπολόγιστη η καταστροφή σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες πολιτών.

Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί και οι εθελοντές, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, με αυταπάρνηση και με χρήση στο μέγιστο βαθμό, αυτού του χαρακτηριστικού μας που διαχρονικά ονομάζεται “φιλότιμο”. Λέξη, που σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου δεν συναντάμε, πέραν της Ελληνικής.

Ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί σωστά κι αυτό φαίνεται από τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων, γύρω από τα πολλαπλά μέτωπα που καίνε τη Θράκη και την Αττική. Νοσοκομεία εκκενώθηκαν υποδειγματικά. Νεογνά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια. Σε χρόνο μηδέν, πλοίο έγινε πλωτό νοσοκομείο, πράγμα το οποίο είχε να συμβεί στην Ελλάδα, από το 1974. 800 μετανάστες από την Αμυγδαλέζα, μετακινήθηκαν στη δομή της Μαλακάσας. Κατάκοιτοι ηλικιωμένοι βγήκαν σώοι από τα σπίτια τους. Διασωληνωμένοι ασθενείς, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές φύλακες αγγελους από πάνω τους, συνέχισαν τη νοσηλεία τους σε άλλα νοσοκομεία.

Όλα αυτά, ούτε δεδομένα πρέπει να φαντάζουν, ούτε εύκολα. Προϋποθέτουν προετοιμασία, σχέδιο, οργάνωση. 18 συνάνθρωποι μας, παράνομοι μετανάστες, βρήκαν δυστυχώς τραγικό θάνατο στο φλεγόμενο δάσος της Δαδιας. Κι αυτό, μας πονάει πολύ..

Εμάς, τους υγιείς ψυχικά ανθρώπους, που ξέρουμε ότι αυτός που καίγεται, υποφέρει το ίδιο, είτε είναι άσπρος, είτε μαύρος, είτε χριστιανός είτε μουσουλμάνος. Όμως, η ευθύνη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων, βαραίνει αποκλειστικά την Τουρκία, τους διακινητές και τους εγχώριους υποστηρικτές τους κατ’επέκταση. Οι φωτιές θα σβήσουν κάποια στιγμή. Και τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με το βαρύ καθήκον του απολογισμού.

Όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Εμείς, τι κάναμε για να ελαχιστοποιήσουμε το κακό; Το χωραφι μας ήταν καθαρισμένο; Το σπιτάκι μας το θέλαμε μέσα στο δάσος, με τα πεύκα να ακουμπάνε τα παράθυρα μας; Αν βρεθούμε καθ’ όλα εντάξει, τότε οφείλουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά, να ζητήσουμε κι από το κράτος, να αναλάβει τις δικές του, διαχρονικές ευθύνες. Και κυρίως να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τους Νόμους. Ακόμα κι αν αυτοί, κοντράρονται με το μικροσυμφέρον μας. Διαρκής έλεγχος στην Τ. Α. Τα κονδύλια που δίνονται για πυροπροστασία, είναι τεράστια! Σε τι μαύρες διαδρομές χάνονται και που καταλήγουν; Το μαχαίρι στο κόκκαλο! Τι σημαίνει “ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες πολιτών”. Ευάλωτοι κι ευπαθείς, είναι οι άρρωστοι, οι ανάπηροι, οι ψυχικά νοσούντες, οι άστεγοι και οι ναρκομανείς. Όχι αυτοί που συστηματικά παρανομούν εις βάρος των ευσυνείδητων πολιτών. Και τέλος, ο φράχτης στον Έβρο! Πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν! Οι Τούρκοι, ότι δεν κατάφεραν να κάνουν με τα όπλα, θα το επιδιώξουν με τον υβριδικό πόλεμο στα σύνορα και στα νησιά.

Δύσκολη η εξίσωση… Αλλά, αν δε λυθεί, η χώρα απλά δεν θα έχει μέλλον. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περιμένουμε να δείξει την ανάλογη πυγμή κι αποφασιστικότητα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι μαζί του!

Facebook Comments