Το πιο απαιτητικό κομμάτι της σεζόν έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα νέα στοιχεία των ομάδων που έχουν χτιστεί ή συνεχίζουν να χτίζονται. Πήραμε μία μικρή ιδέα για την ταυτότητα των φετινών ανταγωνιστών.

Σε μία εκκίνηση εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς οι προκλήσεις του καλοκαιριού, έφεραν τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Μέχρι και το Δεκέμβρη δηλαδή, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα έχουν έξι επιπλέον απαιτητικούς αγώνες.

Με την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών προκριματικών και των πρώτων αγώνων για τη Σούπερ Λιγκ, πήραμε ένα σημαντικό δείγμα των δυνατοτήτων όλων των παραπάνω. Ο περισσότερο ανεβασμένος Ολυμπιακός έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα, καθώς πρόκειται για να ένα σύνολο με αρκετές προσθαφαιρέσεις, νέο προπονητή και ένα αρκετά ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη σεζόν. Τρεις νίκες και μία ισοπαλία για να μπει σχετικά άνετα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, σχετικά εύκολο τρία στα τρία εντός συνόρων για να βρεθεί από νωρίς στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Από τη μία, οι αντίπαλοι των προκριματικών δεν ήταν στο γνωστό επίπεδο του Ολυμπιακού (η Γκενκ βέβαια, προέρχεται από ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα, με συνεχή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), από την άλλη, μιλάμε για μία νέα ομάδα, που θα έπρεπε να «ψάχνεται» μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κι όμως, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ παρουσίασε έναν διαβασμένο και ψυχολογικά έτοιμο Ολυμπιακό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ειδικά, στην περίπτωση των Βέλγων, οι ερυθρόλευκοι ήταν εξαιρετικά κυνικοί στην επίθεση και συμπαγείς στην άμυνα. Ότι πρέπει δηλαδή για αρχή, με τις συνεχόμενες νίκες να «χτίζουν» αυτοπεποίθηση και να δίνουν χρόνο στον Ισπανό τεχνικό να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ομάδα του.

Ευνοϊκή η διακοπή φυσικά και για έναν Παναθηναϊκό που έδωσε τα πάντα για να προκριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ναι μεν ο αποκλεισμός αφήνει μία πικρία, το ταξίδι και η απόδειξη δε, ότι ο φετινός Παναθηναϊκός είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα, αφήνει μία αισιοδοξία για το εγγύς μέλλον. Ο Γιοβάνοβιτς έκανε ίσως μία από τις καλύτερες προετοιμασίες που έχουμε δει ποτέ σε ελληνικό σύλλογο. Παίκτες έτοιμοι για παιχνίδια υψηλής έντασης, που υπηρέτησαν στον καλύτερο δυνατό βαθμό την αγωνιστική προσέγγιση του προπονητή.

Ο Παναθηναϊκός βελτίωσε αρκετά το παιχνίδι του σε σχέση με πέρυσι. Κράτησε πολλά από αυτά που τον έφεραν μία νίκη μακριά από το πρωτάθλημα και ταυτόχρονο προσέθεσε ποιότητα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη σκληράδα που τον χαρακτηρίζει, του χάρισαν αυτό το μαγικό ταξίδι μέχρι τα play – off του Τσάμπιονς Λιγκ και τους ομίλους του Γιουρόπα. Είναι στο χέρι του φέτος να πανηγυρίσει τίτλο, αν όχι τίτλους.

Για την ΑΕΚ, η διακοπή των δύο εβδομάδων είναι πιο ευεργετική από όλους. Από όλες τις απόψεις. Η νταμπλούχος Ελλάδος κλήθηκε να σηκώσει δύο πολύ μεγάλα βάρη. Το ψυχολογικό της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη και το αγωνιστικό των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος της Ντινάμο μπορεί να αντιληφθεί τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ο Ματίας Αλμέϊδα έπρεπε να δώσει κίνητρο στους ποδοσφαιριστές του, που είδαν ένα παιδί να χάνει τη ζωή του και παράλληλα να προσαρμόσει τα πλάνα του για μία τριάδα αγώνων (δύο με Ντινάμο και μία με Άντβερπ) σε διάστημα επτά ημερών. Ασύλληπτο εμπόδιο σε τόσο πρώιμο στάδιο της σεζόν.

Κι όμως, η ΑΕΚ κατάφερε να ανταπεξέλθει. Ο στόχος της παρουσίας στην κορυφαία διοργάνωση χάθηκε, ωστόσο κέρδισε πολλά άλλα. Βγήκε πιο δεμένη από αυτή τη διαδικασία, έγινε πιο σκληρή, έμαθε πιο καλά να παλεύει και να γυρνάει παιχνίδια όπως αυτό με το Βόλο και μπορεί τώρα να ηρεμήσει πνευματικά και να ξεκουραστεί σωματικά για τα συνεχόμενα ντέρμπι και το δύσκολο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ.

Facebook Comments