Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου προχωρά η Goldman Sachs, “ανεβάζοντας” παράλληλα και τις τιμές-στόχους για τις μετοχές τους και βλέποντας νέα άνοδο 21%-42%.

Ειδικότερα για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,05 ευρώ από 1,86 ευρώ με περιθώριο ανόδου 42%, για την Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή στόχο στα 8 ευρώ από 7,10 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 36%, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30 ευρώ από 3,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39% και για τη Eurobank στα 1,85 ευρώ από 1,75 ευρώ με περιθώριο ανόδου 21% (σε σχεση με το κλείσιμο στις 5 Σεπτεμβρίου). Διατηρεί τη σύσταση buy για την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, καθώς και την “ουδέτερη” σύσταση για τη Eurobank.

Η αμερικάνικη τράπεζα υπογραμμίζει το ότι τα κέρδη προ φόρων των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κατά 16% τις εκτιμήσεις, χάρη και στην υπεραπόδοση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 5% και των χαμηλότερων κατά 5%, έναντι των εκτιμήσεων, προβλέψεων.

Όπως επισημαίνει, η υπεραπόδοση των καθαρών εσόδων από τόκους υποστηρίχτηκε κυρίως από τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο beta καταθέσεων – το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε στο 24% συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο από 22% στο πρώτο τρίμηνο.

Οι τράπεζες με σχετικά υψηλότερη έκθεση σε μια πιο μαζική βάση πελατών λιανικής έχουν παρατηρήσει μια πιο αργή μετάβαση στις προθεσμιακές, όπως σημειώνει. Στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν στο 17% και 18% αντίστοιχα, ενώ για την Alpha Bank και τη Eurobank στο 29% και στο 32%.

Η Goldman εκτιμά πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι επίσης ισχυρό με περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, το οποίο και θα υποστηριχθεί από την αύξηση κατά 50 μ.β των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε βραχυπρόθεσμη βάση αναμένοει ότι οι τράπεζες με μια σχετικά υψηλότερη έκθεση σε μια πιο μαζική βάση πελατών λιανικής (Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς) να καταγράψουν ισχυρότερα καθαρά έσοδα από τόκους και κέρδη προ φόρων, με στήριξη από τα χαμηλότερα beta καταθέσεων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments