Ο τεράστιος ανταγωνισμός εντός συνόρων, τους σκληραγώγησε. Τους έμαθε πως να κάνεις πρωταθλητισμό, πώς να διεκδικείς έναν τίτλο.

Η συνεχής πίεση τους έφτασε στα όρια τους. Εκεί που πρέπει να φτάνουν για να σταθούν επάξια, όπως αντιπροσωπεύει σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Απόδειξη τα προκριματικά του καλοκαιριού, μα κυρίως οι έξι αγώνες στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Από την πρεμιέρα μάλιστα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός μας έδειξαν ότι “γιγαντώνονται” τόσο αγωνιστικά, όσο και σαν σύλλογοι.

Η Ευρώπη “παραμιλάει” από το βράδυ της Πέμπτης. Για το κιτρινόμαυρο έπος στην Αγγλία, για την υποταγή της Βιγιαρεάλ στην Αθήνα. Τα αγωνιστικά προβλήματα, σε συνδυασμό με την ασύλληπτα αναπτυσσόμενη ομάδα της Μπράϊτον, δημιούργησαν μία εικόνα “συντριβής” πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας στο “Amex Stadium”. Το μέγεθος της Βιγιαρεάλ από την άλλη “φόβισε” κόσμο, που θα έπεφτε πάνω σε έναν άπειρο ευρωπαϊκά Παναθηναϊκό. Προβλέψεις και εκτιμήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν “αγγίζουν” παίκτες και προπονητές.

Διότι Ματίας Αλμέϊδα και Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξέρουν όσο κανείς άλλος το “υλικό” τους. Πως θα το αξιοποιήσουν, ποιους παίκτες θα χρησιμοποιήσουν, ποια εντεκάδα θα επιλέξουν, αναλογιζόμενοι τις συνθήκες που υπάρχουν. Ο Αργεντινός μαέστρος δεν είχε τους δύο “πυλώνες” της πρωταθληματικής άμυνας. Ούτε που τον προβλημάτισε. Μήτογλου και Σιμάνσκι, δεν επιλέχθηκαν απλά για να καλύψουν το κενό, φρόντισαν να ξεχαστούν μάλιστα οι απουσίες των Βίντα και Μουκουντί. Με τη βοήθεια όλων όμως. Δείγμα, όχι μόνο του τακτικού πλάνου του προπονητή, αλλά και της γιγάντωσης, της νοοτροπίας και του πνεύματος που διέπει το σύνολο. “Όποιος δεν πιστεύει, να πιστέψει”, είπε ο Αλμέϊδα μετά την συγκλονιστική νίκη επί της Μπράϊτον. Γιατί ο ίδιος πίστευε στο θαύμα πριν καν αυτό γίνει πραγματικότητα.

Θαύμα δεν χρειαζόταν σίγουρα ο Παναθηναϊκός. Έχει δημιουργηθεί τέτοια εμπιστοσύνη στην ομάδα, που όποιος να ήταν ο αντίπαλος, η νίκη θα ήταν η μοναδική σκέψη και ο απόλυτος στόχος. Εκείνοι που γέμισαν το Ολυμπιακό Στάδιο ήταν εξαρχής πεπεισμένοι για το θετικό αποτέλεσμα, το φανέρωσαν οι αντιδράσεις τους στο επιθετικό ξεκίνημα των Ισπανών. Με υπομονή το παιχνίδι “γύρισε” υπέρ εκείνου που είναι σε καλύτερη κατάσταση, που ανεβαίνει αγωνιστικά, που έχει το μομέντουμ. Και το γκολ ήρθε από τον άνθρωπο, που έχει βελτιωθεί όσο κανένας, το Φώτη Ιωαννίδη. Εκείνον που πρώτος μετά τον Γιοβάνοβιτς, πιστεύει στις δυνατότητές του και τις δυνατότητες του συνόλου. Η εμφάνιση του Παναθηναϊκού δεν προκάλεσε εντύπωση, γιατί πλέον δεν λογαριάζει  ονόματα.

Facebook Comments