Το «τσουνάμι» Κασσελάκη, που σάρωσε τον ΣυΡιζΑ θα επιφέρει άραγε αλλαγές ουσιαστικές συνολικά στο πολιτικό τοπίο της χώρας;

Είναι πολύ πρόωρο να το πούμε από τώρα. Μετά και  την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κατορθώσει να καταστήσει και πάλι τον ΣυΡιζΑ κόμμα εξουσίας. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν επανασχεδιασμοί και στον ΣυΡιζΑ αλλά και στα κόμματα της εξουσίας, όπως είναι κυρίως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που κατά τη γνώμη μου είναι αυτό το οποίο θα υποστεί περισσότερο και αρνητικότερα τις επιπτώσεις από την εκλογή Κασσελάκη.

Ο νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει χαρακτηριστικά ενός σταρ, κακά τα ψέματα δεν αρκούν αυτά για να τον καταστήσουν εφάμιλλο αντίπαλο των υπολοίπων κομμάτων και των άλλων πολιτικών αρχηγών, ιδίως του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι και θα παραμείνει για τώρα και το ορατό μέλλον κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού της χώρας μας. Το αν ο κύριος Κασελάκης είναι gay, αν έχει σκύλο τον οποίον βγάζει βόλτα, αν πηγαίνει στα γυμναστήρια ή φωτογραφίζεται με γοητευτικά χαμόγελα με υποστηρικτές του, μικρή αξία έχει σε ό,τι αφορά τον πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει στο κόμμα του και στη χώρα.

Πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον το κόμμα αυτό θα παραμείνει ενιαίο ή θα διασπαστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα, ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών ανάμεσα στους υποψηφίους έχει γίνει ιδιαίτερα πολωτικό. Είναι σαφές ότι υπάρχουν παλαιά στελέχη του ΣυΡιζΑ, όπως ο Νίκος Φίλης η ο Δημ. βιτσας η ο Παν. Σκουρλέτης, που δεν ανέχονται καν την ιδέα να είναι αρχηγός κόμματος τους ένας νέος πολιτικός χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς αυστηρή αριστερή πολιτική ταυτότητα. Ωστόσο εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διασπαστεί ένα κόμμα εξουσίας. Ότι κι αν λένε τώρα, την επόμενη μέρα θα χρειαστεί να συμβιβαστούν. Θα το δούμε. Αλλά στα κόμματα της εξουσίας αυτό που τελικά συνενώνει είναι η επιδίωξη της κατάληψη της κυβέρνησης.

Η εκλογή του κ. Κασσελάκη θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στα άλλα κόμματα. Προσωπικά, ως βουλευτής της ΝΔ, δεν τον υποτιμώ. Θεωρώ οτι μπορεί να αποδειχτεί σαφώς πιο απρόβλεπτος από τους αντίπαλους του, που σαφώς ήταν πιο προβλέψιμοι έως βαρετοί. Αλλά ούτε τον φοβάμαι. Η εμπειρία, η εργατικότητα, το ήθος και το πολιτικό εκτόπισμα του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται. Παραμένει και θα παραμείνει ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού. Αντιθέτως το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμώ ότι θα το αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Ν. Ανδρουλάκης. Δεν είναι μόνο ότι από πλευράς εικόνας ο κύριος Κασσελάκης είναι σαφώς πιο λαμπερός από τον κύριο Ανδρουλάκη. Αλλά κι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σ’αυτό τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος του δεν κατόρθωσε να του δώσει μια πολιτική ταυτότητα τέτοια που να το καταστήσει και πάλι κόμμα εξουσίας όπως αποδείχτηκε σε εκλογές του 2023 και πολύ φοβάμαι ότι ο χρόνος για τον κύριο Ανδρουλάκη και το κόμμα του έχει παρέλθει!

Facebook Comments