Σε προεκλογική τροχιά έχει ξαναμπεί η χώρα, καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών της GPO περιέγραψε το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο, μίλησε για τους “κινδύνους” που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στους δεσμούς των κομμάτων με τα τοπικά στελέχη.

“Πρόκειται για τέτοιες περιπτώσεις όπου η Νέα Δημοκρατία, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, κινδυνεύει περισσότερο από τον εαυτό της παρά από την αντιπολίτευση” ανέφερε ο Αντώνης Παπαργύρης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε, “το περίεργο σε αυτή την εκλογική αυτοδιοικητική αναμέτρηση είναι ότι τον πολιτικό τόνο τον δίνει η κυβέρνηση και όχι, όπως θα περίμενε κανείς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης”.

“Έχουμε το εξής φαινόμενο αυτή τη στιγμή στις Περιφέρειες. Ο υποψήφιος ο οποίος διεκδικεί να πάρει την περιφέρεια κατά βάση προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή έχουμε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάρη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια, ακόμα και η Πελοπόννησος που υπάρχει ένας επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας και από κει και πέρα αυτός ο οποίος φαίνεται να είναι ο βασικός διεκδικητής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά προέρχεται και αυτός από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτούς που λέγαμε κάποτε αντάρτες. Και αν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον αναμενόμενο αυτό, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέποτε κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς στην τοπική αυτοδιοίκηση και να αναδείξει στελέχη τοπικά, για το ΠΑΣΟΚ ίσως προκαλεί ένα ενδιαφέρον, καθώς θα περίμενε κανείς να το είχε σηκώσει λίγο περισσότερο το θέμα και να διεκδικήσει περισσότερες έδρες σε τοπικό επίπεδο” πρόσθεσε.

“Επίκεινται πολλαπλές διασπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ”

Όσο αφορά στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και τις αντιδράσεις παλαιότερων στελεχών σε σχέση με την εξέλιξη αυτή, ο κ. Παπαργύρης ανέφερε “είναι διάχυτη η αίσθηση ότι επίκειται διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μία διάσπαση, πολλαπλές”.

“Υπάρχουν πολλές φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, που όπως καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει στο τι θέλουν να κάνουν. (…) Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο Κασσελάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος πάντως να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Είναι αρκετά ανεκτικός και πολύ καινούργιος στο κόμμα ωστόσο και αυτός θεωρώ ότι μετά από κάποιο σημείο θα βάλει κάποια όρια. Προς το παρόν πάντως φαίνεται να είναι ανεκτικός προς τις διαφορετικές φωνές. Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει μελλοντικά. Η στόχευση πάντως του κ. Κασσελάκη είναι η διεύρυνση προς το κέντρο, αυτό είναι ξεκάθαρο” συμπλήρωσε.

Facebook Comments