O Στρατής Παναγάκος, καρδιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δίνει μία διαφορετική συνέντευξη στο MarketNews.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Σε ποιους απευθύνετε η υποψηφιότητά σου;

Σε όποιον ζει στη Γλυφάδα. Όσα πόδια κι αν έχει. Είμαστε εδώ για να κάνουμε την πόλη μας όχι απλώς βιώσιμη αλλά συμπεριληπτική και με σεβασμό προς όλα τα άτομα.

Ένας δήμος πώς αποδεικνύει έμπρακτα τον σεβασμό του;

Σίγουρα όχι (μόνο) με δελτία τύπου και βαρύγδουπες δηλώσεις. Όταν έχεις ράμπες για ΑΜΕΑ -μπορεί να γίνομαι και γραφικός που καταγγέλλω όποιον καταλαμβάνει δημόσιο χώρο και μας στερεί την προσβασιμότητα-, όταν φτιάχνεις δομές προστασίας για όσους τις έχουν ανάγκη, όταν φροντίζεις για όλους όχι μόνο προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Βασικά όταν πορεύεσαι σε όλα τα ζητήματα με πρώτη σου μέριμνα την αξιοπρέπεια. Κι η αξιοπρέπεια δεν κάνει διάκριση στο είδος, ανθρώπινο ή μη.

Τα αδέσποτα έχουν θέση στην Γλυφάδα;

Τα αδέσποτα έχουν θέση σε μία οικογένεια. Αλλά μέχρι να βρουν όλα μία οικογένεια έχουν περίοπτη θέση στις γειτονιές μας, την αγάπη μας και την φροντίδα μας. Δεν πιστεύω στα κυνοκομεία της ντροπής, το ζήτημα δεν είναι να συγκεντρώσουμε κάπου τα ζώα για να μην τα βλέπουμε αλλά να ζούμε μαζί τους και να νιώθουμε περήφανοι για τη σχέση που έχουμε αναπτύξει. Στειρώνουμε, εμβολιάζουμε, αποπαρασιτώνουμε, σιτίζουμε και περιθάλπουμε τα ζώα στις γειτονιές μας.

Έχουμε μεγάλη τύχη στην πόλη μας να δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες το ΣΠΑΖ που έχει προσφέρει τα μέγιστα. Η συμβολή της Φώφης Δημητριάδη είναι καθοριστική, έχει ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους κι εμένα προσωπικά, αποτελεί φίλη μου και είναι τιμή μου. Τόσο ο δήμαρχός μας Γιώργος Παπανικολάου όσο και η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαίρη Μηλιαρέση έχουν βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα «ζώα συντροφιάς». Την επόμενη μέρα μάλιστα σκεφτόμαστε να εστιάσουμε ενεργά και στην πρόληψη των αδέσποτων ζώων, όχι μόνο στη «θεραπεία».

Στην Ελλάδα τι θέση έχουν τα ζώα;

Να πούμε δύσκολες αλήθειες; Όταν ήμουν παιδάκι, 5 ετών περίπου, θυμάμαι στη Μάνη να μαζεύονται για να πετροβολήσουν ένα σκυλί. Ένα πολύ καλό σκυλάκι που αγαπούσε όλο το κόσμο αλλά τους ήταν άχρηστο, δεν έκανε για φύλακας. Δεν άντεξα να το δω, έφυγα. Τόσα χρόνια μετά δεν έχω ξεχάσει ποτέ τα ουρλιαχτά αυτού του ζώου. Όταν ήμουν λίγο μεγαλύτερος, πριν τελειώσω καν το δημοτικό, ήθελαν να με μάθουν να σφάζω ζώα. Δεν έμαθα ποτέ, δεν άντεξα ποτέ να το δω και να το ακούω. Αυτές οι συμπεριφορές πλέον δεν είναι κανονικότητα, διώκονται από τον νόμο. Μπορεί να μην έχουν εκλείψει παντελώς αλλά δεν είναι μέσος όρος, δεν θεωρείται πια κανονικότητα, που φυσικά δεν έπρεπε ποτέ να είναι.

Με θλίψη μου να πω βέβαια ότι έχουμε δει άλλους δήμους να παρανομούν και να φέρονται με σκληρότητα και αναχρονιστικές μεθόδους στα αδέσποτα ζώα. Οι εικόνες από τα κυνοκομεία της Σπάρτης πχ μας προσέβαλαν όλους, εμάς ως Λάκωνες ακόμη περισσότερο. Οπότε η θέση των ζωών στην Ελλάδα σίγουρα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε αλλά υπάρχει πρόοδος, όχι η δέουσα, αλλά υπάρχει.

Έζησες 12 χρόνια στη Γερμανία. Εκεί τι θέση έχουν τα ζώα;

Σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτή που έχουν στη χώρα μας. Αν ήμουν σκύλος μάλλον στη Γερμανία θα ήθελα να ζήσω. Υπάρχει άλλου είδους αντιμετώπιση. Να πω το πιο ωραίο που έβλεπα; Στα νοσοκομεία οι σκύλοι μπορούσαν να συνοδεύουν τους κηδεμόνες τους. Να σας τι θέλω εμείς να κάνουμε στην Γλυφάδα;

Δημιουργούμε γηροκομείο με 130 κλίνες. Δεν θα είναι πάρκινγκ ανθρώπων, τους γονείς μας τους έχουμε ψηλά. Οι γονείς μας πρέπει να το αισθάνονται σπίτι τους. Στο μυαλό μου η οικογένεια είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη σκύλου ή γάτας μέσα στο σπίτι. Γι’ αυτό λοιπόν θέλω να εντάξουμε ζώα συντροφιάς που θα ζουν μαζί με τους ηλικιωμένους. Ζώα συντροφιάς που κι αυτά θα σώζονται αλλά θα σώζουν τους ηλικιωμένους. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, τίποτα ομορφότερο από το χάδι, είναι ψυχοθεραπευτικό. Να ξυπνάς το πρωί και να υπάρχει κάποιος να σου δώσεις την πατούσα τους και ένα φιλί ή να σου κάνει πατουσάκια και γουργουρητά. Σε αυτή την ιδέα έχω μαζί μου και τον ίδιο τον δήμαρχο, είναι εξαιρετικά θετικός και θέλει πολύ να το κάνουμε.

Facebook Comments