Η διοίκηση κάνει τα πράγματα σωστά. Η ηγεσία κάνει τα σωστά πράγματα. Peter Drucker.

Ηγεσία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να ηγείται, να εμπνέει και να καθοδηγεί για να μεταμορφώσει άλλα άτομα, οργανισμούς ή κοινωνία. Πολιτικός ηγέτης είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται για τη βελτίωση της κοινωνίας που εκλέγεται από τα μέλη της γι αυτό τον σκοπό. Ένας πολιτικός ηγέτης πρέπει να διαθέτει την ακεραιότητα και την προθυμία να υπερασπιστεί το σωστό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παραίτηση από μία θέση ή απώλεια εκλογών.

Οι πολίτες λοιπόν πρέπει να εκλέγουν ηγέτες λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητά τους να κάνουν τη διαφορά στις ζωές τους και να προσθέτουν αξία στην κοινωνία. Οι σημερινοί πολιτικοί πριν εκλεγούν λένε ότι θα κάνουν τα τάδε πράγματα ενώ σκοπεύουν να κάνουν άλλα. Και μετά την εκλογή τους  δεν κάνουν ούτε αυτά που είπαν ούτε αυτά που σκόπευαν.

Τι χρειάζεται για να είναι κάποιος καλός πολιτικός ηγέτης;

Καλός πολιτικός ηγέτης είναι αυτός που είναι ικανός να παίρνει αποφάσεις,  δουλεύει με αποφασιστικότητα για το καλύτερο, είναι πρόθυμος να διαχειριστεί και να διορθώσει ζητήματα και κυρίως να κάνει τα σωστά πράγματα και δεν ανησυχεί για τη θέση, τη δύναμη και την εξουσία του. Εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη της κοινωνίας και να τιμά τους πολίτες που τον εξέλεξαν. Ένας καλός ηγέτης, πρέπει να έχει βασικές αρετές όπως πειθαρχία, αξιοπιστία, θάρρος, ανθρωπισμό, ευφυΐα. Να είναι επίσης έντιμος, υπεύθυνος και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις και τις πράξεις του.

Η σημασία της ηγεσίας στην κοινωνία

Ο κόσμος είναι γεμάτος με φιλόδοξους πολιτικούς ηγέτες, αλλά δυστυχώς πολύ λίγοι διαθέτουν  τα χαρακτηριστικά της καλής ηγεσίας. Στην πραγματικότητα, πολλοί πολιτικοί ηγέτες στερούνται σοβαρά ορισμένων  από τις προαναφερόμενες πιο πάνω αρετές ενός καλού ηγέτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη « πολιτικός » στις μέρες μας έχει αρνητική χροιά.

Οι καλοί ηγέτες έχουν όραμα και στρατηγική. Όχι μόνο μπορούν να φανταστούν το μέλλον, αλλά και το πως θα το υλοποιήσουν. Αν και οι πολίτες μπορούσαν να δουν αυτή την μεγαλύτερη εικόνα, θα μπορούσαν να καταλάβουν προς τα πού κατευθύνονται και να κάνουν πιο σωστές επιλογές στις εκλογές.

Με αφορμή τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ας δούμε τώρα τι κάνει ένας Δήμαρχος και ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει πέραν των προαναφερομένων της ηγεσίας, ώστε να είναι ένας αποτελεσματικός Δήμαρχος.Για να είναι επιτυχημένος ένας Δήμαρχος πρέπει να διαθέτει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων μέχρι και επιχειρηματικές ικανότητες. Ας δούμε μερικές:

Επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες επιτρέπουν σε έναν Δήμαρχο να εκφράζεται ξεκάθαρα τόσο στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία όσο και εγγράφως. Ένα Δήμαρχος χρησιμοποιεί τις επικοινωνιακές του δεξιότητες όταν μιλά με τους ψηφοφόρους του, με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης  με εκπροσώπους φορέων, επιχειρήσεων κλπ. Οι δεξιότητες επικοινωνίας μειώνουν τις παρεξηγήσεις και κάνουν  έναν Δήμαρχο αποτελεσματικό.

Ικανότητα Λήψης αποφάσεων. Οι δεξιότητες λήψης αποφάσεων επιτρέπουν στον Δήμαρχο να αξιολογεί τις πληροφορίες που του παρουσιάζονται για κάποιο θέμα για να καταλήγει στο σωστό κάθε φορά συμπέρασμα σχετικά με την καλύτερη επιλογή που πρέπει να κάνει. Ως ανώτατο πολιτικό στέλεχος ένας Δήμαρχος είναι πολλές φορές υπεύθυνος για την λήψη σημαντικών αποφάσεων που επηρεάζουν τους Δημότες του. Η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων επιτρέπει σε έναν Δήμαρχο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη προς τους κατοίκους του Δήμου του μέσω τέτοιων σημαντικών αποφάσεων.

Γνώσεις οικονομικής ανάπτυξης. Οι δεξιότητες οικονομικής ανάπτυξης παρέχουν στον Δήμαρχο την ευχέρεια να εντοπίζει ευκαιρίες που θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη στον Δήμο του. Η παροχή οικονομικών ευκαιριών στους κατοίκους είναι πρωταρχική ευθύνη ενός ικανού Δημάρχου και πρέπει να αποτελεί έναν από του πιο σημαντικούς παράγοντες εκλογής του. Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει έναν Δήμαρχο να βελτιώσει τις συνθήκες στην πόλη του και να κάνει τους κατοίκους της πιο ευημερούντες.

Ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα ενός Δημάρχου να κατανοεί την θέση ενός άλλου ατόμου και το πώς αυτό αισθάνεται. Είναι μια κρίσιμη δεξιότητα για την αλληλεπίδρασή του με τους Δημότες που αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα αλλά και με τους συναδέλφους τους πολιτικούς όταν συζητούν θέματα δημοσίου συμφέροντος. Και βέβαια ένας συμπονετικός Δήμαρχος εξυπηρετεί όλους τους  ψηφοφόρους του και όχι μόνο τους δικούς του…

Ηγεσία. Η ηγεσία είναι η ικανότητα του Δημάρχου να εμπνέει τους συνεργάτες του και όλους όσους είναι κάτω από αυτόν να ακολουθήσουν τα σχέδιά του και να παράγουν αποτέλεσμα ανάλογο των δυνατοτήτων τους. Η ηγεσία είναι μία κρίσιμη ικανότητα για έναν Δήμαρχο. Ένας Δήμαρχος ηγέτης μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγικότητα και καλύτερα αποτελέσματα.

Διαχείριση οικονομικών. Οι δεξιότητες οικονομικής διαχείρισης ενός Δημάρχου του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τον διαθέσιμο προϋπολογισμό για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη προς τον Δήμο του. Του επιτρέπει επίσης σε πολλές περιπτώσεις να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό αν κρίνει ότι αυτή η αλλαγή θα είναι προς όφελος των δημοτών του.

Διαπραγματευτική ικανότητα. Οι διαπραγματευτικές δεξιότητες μπορεί να φανούν χρήσιμες σε έναν Δήμαρχο όταν αναθέτει διάφορα έργα σε εργολάβους κλπ. αλλά και  να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση για επιπλέον οικονομικές και άλλες παροχές.

Ικανότητα να πείθει. Οι δεξιότητες πειθούς επιτρέπουν σε έναν Δήμαρχο να πείσει άλλους να συμφωνήσουν μαζί του σε μια ιδέα ή πρόταση. Είναι επίσης χρήσιμες για έναν Δήμαρχο όχι μόνο κατά την διάρκεια της θητείας του αλλά και όταν επιδιώκει να γίνει Δήμαρχος.

Γνώσεις. Οι επίδοξοι Δήμαρχοι καλό θα είναι να έχουν γνώσεις δημόσιας διοίκησης, πολιτικής επιστήμης και επιχειρηματικές γνώσεις.

Αναφερθήκαμε λοιπόν στο τι είναι ηγεσία και ποια τα χαρακτηριστικά ενός καλού πολιτικού ηγέτη καθώς και  στα προαπαιτούμενα (επί πλέον των ηγετικών), που πρέπει να διαθέτουν οι επίδοξοι Δήμαρχοι. Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για τους Περιφερειάρχες και αντίστοιχα και για τους Δημοτικούς και  τους Περιφερειακούς συμβούλους καθώς και αυτοί ασκούν ηγεσία σε διάφορους τομείς που τους ανατίθενται μετά την εκλογή τους.

Ας αναλογιστούμε αγαπητοί μου συνδημότες όλα τα παραπάνω πριν πάμε αυτή την Κυριακή στις κάλπες, καθώς ως τοπική κοινωνία γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας και έχουμε επαρκή δεδομένα ποιος είναι και τι κάνει ο καθένας που ζητά την ψήφο μας για να βελτιώσει όχι μόνο την καθημερινή μας ζωή αλλά και συνολικά την ευημερία μας.

Ας αναρωτηθούμε αν και ποια από τα προαναφερόμενα διαθέτουν οι υποψήφιοι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές αυτής της Κυριακής  στον τόπο του καθενός μας, κι ας πράξουμε αναλόγως, λαμβανομένου επίσης υπόψη ότι θα μας διοικούν όχι 4, όπως μέχρι σήμερα, αλλά 5 ολόκληρα χρόνια!

Και κάτι τελευταίο προς όλους τους υποψηφίους κι εφόσον πραγματικά κατέρχονται στις εκλογές με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς προς στον τόπο και τους ανθρώπους του.

 «Όταν τα βάρη της προεδρίας μου φαίνονται ασυνήθιστα βαριά, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Θα μπορούσα να είμαι δήμαρχος». Lyndon B. Johnson, 36ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καλές επιλογές λοιπόν την Κυριακή με λογική και μ’όνειρο και όχι πολύ συναίσθημα.

Facebook Comments