Σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα σημειώνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μια εβδομάδα πριν την έναρξη της διάθεσης του στην αγορά, εξαιτίας της πτώσης των διεθνών τιμών.

Η τιμή διαμορφώνεται κοντά στο 1,45 ευρώ το λίτρο – με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Η κρατική επιδότηση δεν προβλέπεται να υπάρξει φέτος, οπότε ουσιαστικά η τιμή διαμορφώνεται πολύ κοντά στο επίπεδο που ξεκίνησε η περίοδος θέρμανσης πέρυσι (1,41 ευρώ) μετά από επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 0,2 ευρώ ανά λίτρο, συν ΦΠΑ και την πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντς ανά λίτρο από τα διυλιστήρια.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε σημαντική πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος, στα 902 δολάρια ανά τόνο την περασμένη Πέμπτη έναντι 981 δολ. στην αρχή της εβδομάδας.

Η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και για το σύνολο των προϊόντων διαμορφώνεται καθημερινά με βάση το μέσο όρο των διεθνών τιμών των τεσσάρων προηγούμενων ημερών.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου που σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωθεί ανάλογα την πορεία των διεθνών τιμών αλλά και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Δηλαδή, μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ή να αυξηθεί.

Ερώτημα αποτελεί επίσης αν – πέρα από τις εμπορικές προσφορές που ανακοινώνονται κάθε χρόνο – θα επαναληφθεί φέτος η έκπτωση που παρείχαν πέρυσι τα διυλιστήρια στις τιμές πώλησης του καυσίμου.

Facebook Comments