Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζει η Société Générale σε σημερινή της έκθεση, κάτι το οποίο άλλωστε έχει προβλέψει εδώ και καιρό και το έχει αποτιμήσεις ευρέως η αγορά.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, “είναι καιρός η S&P να αναβαθμίσει επιτέλους την Ελλάδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές”, καθώς η χώρα έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να λάβει ουσιαστικά αυτό το ορόσημο.

Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα τονίζει πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική της θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016. Με δάνεια χαμηλού κόστους από την Ε.Ε., οι πληρωμές τόκων της χώρας είναι χαμηλότερες από τις πληρωμές τόκων της Ιταλίας παρά τον υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Οι γενικές εκλογές και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχουν σχεδόν διασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής και έκτοτε έχει τιμολογηθεί μια αναβάθμιση του rating.

Πάντως, η SocGen εκτιμά πως το περιθώριο για σημαντικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα, έπειτα και από τη σημερινή ετυμηγορία της S&P, είναι περιορισμένο, καθώς η πορεία τους δείχνει ότι η αγορά το έχει ήδη αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό. “Με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να διαπραγματεύεται ήδη κατά 42 μονάδες βάσης κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό, πιστεύουμε ότι υπάρχει σχετικά μικρή πιθανότητα για ένα περαιτέρω ράλι”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments