Η αγορά ελληνικών ομολόγων συνεχίζει να υποστηρίζει το success story της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των 10ετών να πλησιάζουν αυτές της Ισπανίας πλέον, έχοντας αφήσει αρκετά μέτρα πίσω – εδώ και μήνες – τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται γύρω από το επίπεδο του 3,79% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, με το spread να υποχωρεί στις 117 μονάδες βάσης από περίπου 235 μ.β τον Ιανουάριο. Το μεγάλο ατού της Ελλάδας είναι ότι αποτελεί το μοναδικό story αναβάθμισης σε νέα επενδυτική πίστα διεθνώς, τη στιγμή που η ελληνική αγορά ομολόγων χαρακτηρίζεται από έλλειψη τίτλων (scarcity) γεγονός που τα κάνει περιζήτητα.
Παράδειγμα αυτής της ισχυρής ζήτησης ήταν η πρόσφατη δημοπρασία για την επανέκδοση του τίτλου λήξης Ιουνίου 2033, όπου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,76% από 4,34% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία τον Οκτώβριο, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 200 εκατ. ευρώ. Η Citigroup μάλιστα χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δημοπρασία – που ήταν και η τελευταία για το έτος – μία σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές να τοποθετηθούν στους ελληνικούς τίτλους ενόψει της αξιολόγησης της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, όταν η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα – μετά από ανάλογη κίνηση της S&P πρόσφατα – θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για συμπερίληψη στον δείκτη του Bloomberg Barclays Treasury. Στην εγχώρια καμπύλη, όπως σημείωσε η Citi, βλέπει ελκυστικό σημείο εισόδου στα ελληνικά ομόλογα λήξης Ιουνίου 2031, Ιουνίου 2033 και Φεβρουαρίου 2045.
Η Goldman Sachs από την πλευρά της συνέστησε στους επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα το 2024, χαρακτηρίζοντάς τα «καλής ποιότητας» τίτλους. Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει πως θα συνεχίσουν την υπεραπόδοσή τους χάρη στη χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου το επόμενο έτος, στην ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι οι αγορές αναμένεται να ανταμείψουν τους κρατικούς τίτλους των χωρών που σημειώνουν βελτίωση στα δημοσιονομικά τους μεγέθη.
Έπειτα από τη «νίκη» έναντι της Ιταλίας και μάλιστα σε όλο το μήκος της καμπύλης, επόμενοι «σταθμοί» για τα ελληνικά ομόλογα είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές αποδόσεις στη 10ετία κλείνουν το χάσμα με τις ισπανικές (λόγω πιστοληπτικών αναβαθμίσεων και της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα μετά τις εκλογές έναντι της πολιτικής αστάθειας στην Ισπανία), με αποτέλεσμα να απέχουν μόλις 21 μονάδες βάσης (στο 3,58% η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου). Τον τελευταίο μήνα το spread Ισπανίας-Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 27 μ.β ενώ το τελευταίο 12μηνο κατά 110 μ.β. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ήδη τα 2ετή ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα αντίστοιχα ισπανικά.
Επιπλέον, κλείνει γρήγορα και η ψαλίδα με τα Πορτογαλικά ομόλογα, με το spread Πορτογαλίας-Ελλάδας να διαμορφώνεται πλέον στις 50 μ.β ( στο 3,3% η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού). Η πολιτική κρίση έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα η οποία και οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, έχει ασκήσει πιέσεις στα ομόλογά της, «ευνοώντας» έτσι τις σχετικές επιδόσεις των ελληνικών τίτλων.
Σε αυτό το περιβάλλον ΟΔΔΗΧ καλείται να απαντήσει στην ισχυρή ζήτηση που ήδη υπάρχει γύρω από τα ελληνικά ομόλογα και θα ενταθεί, όταν πλέον ενταχθούν στους βασικούς διεθνείς δείκτες, κάτι που θα το πιστοποιήσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από άλλον ένα μεγάλο οίκο πέραν της S&P.
Αυτό μπορεί να γίνει με την Fitch τον Δεκέμβριο. Άλλωστε τα στελέχη της Fitch που βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες για συναντήσεις με τις τράπεζες και αξιωματούχους της κυβέρνησης πήραν αρκετό θετικό feedback για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, των δημοσιονομικών και του τραπεζικού κλάδου στις αποσκευές τους, επιστρέφοντας στα γραφεία τους.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες τον επόμενο μήνα ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει τη δανειακή στρατηγική για το 2024 η οποία θα έχει δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η Ελλάδα θα δανειστεί από τις αγορές 7 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο το ποσό αυτό θα ανέβει στα 10 δις. ευρώ.
Το ποιο εκδοτικό σενάριο τελικά θα ακολουθήσει ο ΟΔΔΗΧ θα εξαρτηθεί από το εάν προχωρήσει σε προπληρωμή εντόκων γραμματίων και νέες προπληρωμές του χρέους, και πόσα από τα ταμειακά διαθέσιμα – τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν το έτος στα 30 δισ. ευρώ περίπου-, θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαχείρισης του χρέους.
Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ, κατά το δεύτερο σενάριο, θα δρομολογήσει την προπληρωμή εντόκων γραμματίων με τη μείωσή τους έτσι κατά 1,5-2 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ σήμερα. Επίσης, εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανταλλαγές ομολόγων τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια. Παράλληλα, δρομολογούνται και νέες πρόωρες πληρωμές των διμερών δανείων (GLF).
Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, το 2024 όπως και το 2025 είναι εξαιρετικά χαμηλές και διαμορφώνονται στα 6 δισ. ευρώ περίπου την κάθε χρονιά πλέον. Παράλληλα, οι ετήσιες πληρωμές τόκων του επόμενου έτους (περίπου 4,8 δισ. ευρώ) καλύπτονται πλήρως από την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 που έχει τεθεί στο 2,1%, ενώ από το 2025 και μετά, το ετήσιο πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τις πληρωμές τόκων, με άλλα λόγια η Ελλάδα θα είναι σε συνολικό και απόλυτο πλεόνασμα.
Facebook Comments