Στα 8 δισ. ευρώ τοποθετεί την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου το 2024 η Citigroup, πολύ κοντά στις προθέσεις του ΟΔΔΗΧ, σε ένα έτος το οποίο οι ακαθάριστες εκδόσεις ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης θα κινηθούν κοντά στο ιστορικό υψηλό το οποίο άγγιξαν φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τη αμερικάνικης τράπεζας, το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει δύο νέα ομόλογα το επόμενο έτος, ξεκινώντας με ένα νέο 10ετές τον Ιανουάριο για την άντληση 3 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, τον Μάιο θα ακολουθήσει η έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου για 3 δισ. ευρώ επίσης.

Τα 2 δισ. ευρώ που απομένουν θα αντληθούν, σύμφωνα με τη Citi, μέσω τεσσάρων επανεκδόσεων υφιστάμενων ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο εκτιμά ότι ο ΟΔΔΗΧ θα επανεκδώσει το 30ετές ελληνικό ομόλογο, τον Απρίλιο το 5ετές, τον Ιούλιο το 7ετές (που θα έχει εκδοθεί τον Μάιο) και τέλος τον Οκτώβριο θα προχωρήσει στο reopening του 5ετούς και πάλι.

Η Citi εκτιμά πως η ακαθάριστη προσφορά ομολόγων στην ευρωζώνη συνολικά θα διαμορφωθεί το 2024 στα 1,223 τρισ. ευρώ και κοντά στο ρεκόρ του 1,236 τρισ. ευρώ που αναμένεται να σημειωθεί φέτος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments