Στα κορυφαία trades του 2024 τοποθετεί η Société Générale τα ελληνικά ομόλογα, ακολουθώντας άλλους επενδυτικούς οίκους όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Société Générale, μία από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της από την αγορά ομολόγων για το επόμενο έτος είναι οι long θέσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών. Η δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται και το 2024 να προχωρήσει σε συγκρατημένο όγκο εκδόσεων, έναντι τεράστιων ποσών που θέλουν αν αντλήσουν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία, και αυτά τα στοιχεία αποτελούν σημαντικούς καταλυτές για την πορεία των κρατικών τίτλων της χώρας.

Επιπλέον, καθώς η Société Générale αναμένει πως και η Fitch θα δώσει σε λίγες μέρες την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, με δύο από τους “μεγάλους” οίκους να βαθμολογούν έτσι τη χώρα στην κατηγορία του Investment grade, αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες εισροές στα ελληνικά ομόλογα λόγω της ένταξής τους σε διεθνείς δείκτες.

Στόχος για το trade της SocGen είναι ότι το spread Ελλάδας-Ιταλίας θα φτάσει στις -90 μονάδες βάσης, από τις περίπου -55 μ.β. που είναι σήμερα.

Η γαλλική τράπεζα εκτιμά πως οι ακαθάριστες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας το 2024 θα κινηθούν στα 7-12 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την εκδοτική δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου, αναμένει ότι θα βγει στις αγορές με δύο νέες εκδόσεις, ένα 10ετές και ένα 5ετές ομόλογο, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.

Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά την έκδοση ενός πράσινου ομολόγου, ακόμα δεν είναι βέβαιη η SocGen ότι θα προχωρήσει το 2024. Ορισμένα από τα πράσινα έργα στην Ελλάδα είναι πιθανό να χρηματοδοτούνται ήδη από κεφάλαια του NGEU, όπως επισημαίνει.

Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τα spreads στην ευρωζώνη το 2024, η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι θα σημειώσουν περιορισμένη διεύρυνση, παρά τα αδύναμα δημοσιονομικά στοιχεία πολλών χωρών, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αποδειχθούν υποστηρικτικές μεσώ της νομισματικής τους πολιτικής, ενώ ο κίνδυνος για κάποια πολιτική κρίση στην περιοχή είναι σχετικά χαμηλός.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει, οφείλεται, σύμφωνα με την SocGen, στη ριζική αλλαγή ισορροπιών που έχει σημειωθεί όσον αφορά τις προοπτικές των χωρών, έπειτα από την COVID και τις επιπτώσεις που είχε στη δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments