Οι Ελληνοβρετανικές σχέσεις μετράνε πάνω από 500 χρόνια. Με την επίσημη αρχή των σχέσεων να γίνεται το 1400 όταν ο αυτοκράτορας Εμμανουήλ Β’ Παλαιολόγος κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Ευρώπη για να συγκεντρώσει βοήθεια για την περικυκλωμένη αυτοκρατορία του πέρασε τα Χριστούγεννα φιλοξενούμενος του Άγγλου βασιλέα Ερρίκου Δ’ στο Λονδίνο.

Να σημειωθεί ότι ο Ερρίκος ήταν ο μόνος δυτικός ηγεμόνας που βοήθησε έμπρακτα την θνήσκουσα αυτοκρατορία αποστέλλοντας 200 ιππότες.

Αργότερα στα 1627 ο Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρης με την βοήθεια και χορηγία του βασιλιά Ιακώβου Ι’ δημιούργησε το πρώτο Ελληνικό τυπογραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Με την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης η Ελληνοβρετανικές σχέσεις μπήκαν σε νέα βάση. Η Αγγλία ήταν πλέον η προστάτιδα δύναμη που μαζί της συν ταχθήκαμε σε δύο Παγκόσμιους πολέμους. Η Μακεδονία είναι κατάσπαρτη με βρετανικά νεκροταφεία. Η Αγγλία που μας έσωσε- στην κυριολεξία- από τον ολοκληρωτισμό τον Δεκέμβριο του 1944 και που χάρης αυτήν πήραμε πίσω από τους Βουλγάρους την Δ. Μακεδονία και Θράκη.

Οι σχέσεις ήταν τόσο γερές που ακόμα και η μαύρη σελίδα του Κυπριακού αν και τις συντάραξε δεν μπόρεσε να τις γκρεμίσει.

Και σήμερα ο Σούνακ! Το απομεινάρι της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Brexit, ένας άνθρωπος που κατά βάθος αισθάνεται ξένος μέσα σε μια αριστοκρατία που ονειρεύεται αυτοκρατορίες και μεγαλεία του παρελθόντος, θέλει να αποδείξει ότι είναι βασιλικότερος του βασιλέως ασκώντας εθνικιστική πολιτική στο ακίνδυνο για αυτόν θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Προκαλεί αναταραχή η συμπεριφορά του, αλγεινές εντυπώσεις και μόνον αυτό.

Ο Σούνακ έρχεται και παρέρχεται αυτό που δεν πρέπει να διαταραχθεί είναι οι διαχρονικές μας σχέσεις με τον Αγγλοσαξονικό κόσμο ιδικά τώρα όπου σε διεθνές επίπεδο η δύση απειλείται από παντού.

Facebook Comments