Αισιόδοξοι εμφανίζονται τόσο οι ξένοι όσο και οι εγχώριοι αναλυτές για την πορεία του Χ.Α το 2024.
Οι αποδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, στο +40% σχεδόν για το Γενικό Δείκτη με υπεραπόδοση πάνω από 60% για τις τράπεζες το κατατάσσουν ήδη στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα σε όλες τις αγορές του πλανήτη για το 2023, ενώ η κεφαλαιοποίηση των εταιριών αυξήθηκε 22 δισ. ευρώ και οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν στα 111,1 εκατ. ευρώ σχεδόν 50% υψηλότερα από το 2023.
Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως οι JP Morgan, HSBC και Morgan Stanley έχουν δηλώσει ήδη overweight στο Χ.Α για το 2024, εστιάζοντας κυρίως στις μετοχές των τραπεζών. Εγχώριοι αναλυτές παρουσιάζουν και αυτοί τις ευκαιρίες που εντοπίζουν στην αγορά το νέο έτος, τόσο στις τράπεζες όσο και σε άλλες εισηγμένες από την υψηλή αλλά και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ θεωρούν πως ο Γενικός Δείκτης είναι εφικτό να προσεγγίσει τις 1.600 μονάδες.
«Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις, θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις», τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, προσθέτοντας πως «ο δρόμος έχει ανοίξει ώστε ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει την περιοχή των 1.600 μονάδων το νέο έτος».
Η ουσία είναι, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ότι οι εισηγμένες εταιρείες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για μια ακόμα χρήση με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Παράλληλα το εγχείρημα της ένταξης του Χ.Α στις ανεπτυγμένες αγορές θα επιφέρει αλλαγές στα μετοχολόγια των εισηγμένων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των επενδυτών που παρακολουθούν την ελληνική αγορά.
Μετά την επενδυτική βαθμίδα συνεπώς, στο ραντάρ της αγοράς μπαίνει η αλλαγή πίστας του Χρηματιστηρίου και η αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές. Το 2024 είναι ένα κρίσιμο έτος σε αυτό το πλαίσιο, καθώς θα βάλει τις βάσεις για αυτό το άλμα του Χ.Α, το οποίο και θα «επισημοποιηθεί» από τους παρόχους δεικτών, όπως η MSCI και η FTSE, το 2025.
Τα top picks για το 2024
Κατά τον Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος Χρηματιστηριακή, υπάρχει βάσιμη προσδοκία ότι το 2024 μπορεί να είναι μια ακόμη χρονιά ανοδικών επιδόσεων για το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ευεργετικές συνέπειες από τη λήψη επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.
Ο αναλυτής επιλεγεί μια παλέτα 10 εταιρειών από το Χ.Α. για το 2024 με κριτήριο τις ευοίωνες προοπτικές των μεγεθών τους, χωρίς να λαμβάνεται καθοριστικά υπόψη η δυνατότητα απόδοσης και χρηματικών διανομών (μερισμάτων, επιστροφής κεφαλαίων) που αποτελεί διακριτό κριτήριο στις επενδυτικές επιλογές.
Έξι από τις εταιρείες κατατάσσονται ήδη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση: η Εθνική και η Πειραιώς ως εκπρόσωποι των τραπεζών, που εκτός από την προοπτική υψηλής κερδοφορίας αναμένεται εντός του 2024 να καταβάλουν μέρισμα μετά από 14 χρόνια. Η Εθνική επιλέγεται λόγω του υψηλότερου δείκτη φερεγγυότητας (στο 17,9% ο δείκτης CET1) ενώ η Πειραιώς λόγω της ταχύτατης μείωσης του δείκτη των ΜΕΔ (στο 5,5% στο 9μηνο).
Η ΔΕΗ λόγω αποτελεσματικής στρατηγικής της που οδηγεί στο ενεργειακό μετασχηματισμό με παράλληλες κινήσεις αύξησης του ενεργητικού της στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με στόχο την επίτευξη καθαρής κερδοφορίας.
Ο Μυτιληναίος για την εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών και στους τρεις κλάδους που δραστηριοποιείται, στην ενέργεια, τις κατασκευές και το αλουμίνιο με τον όμιλο να θέτει υποψηφιότητα για σύντομη είσοδο στο κλαμπ των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών.
Η Cenergy που διαθέτει σωλήνες και καλώδια σε 70 χώρες και είναι ήδη παγκόσμιος πρωταγωνιστής στη διαδικασία ενεργειακού μετασχηματισμού.
Η Aegean που πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ να ξεπεράσει τα προβλήματα από το lock down της πανδημίας και εισπράττει ήδη μεγάλα οφέλη από την φετινή έκρηξη του τουρισμού και εκείνες που θα ακολουθήσουν.
Οι τέσσερις επόμενες εταιρείες ανήκουν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση που δεν έχει μέχρι τώρα πετύχει ικανοποιητικές συναλλακτικές επιδόσεις καθώς παραμένει υψηλή η συμμετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίηση στο τζίρο (90% περίπου), με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις των εταιρειών να παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές. Προτείνονται επομένως 4 εταιρείες για να συμπληρωθεί η δεκάδα και επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ακόμη τόσο στη μεσαία όσο και στη μικρή κεφαλαιοποίηση με χαμηλές αποτιμήσεις αλλά εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές, από τις οποίες ο υπομονετικός επενδυτής θα μπορούσε να καρπωθεί σημαντικές υπεραξίες.
Οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί είναι: η ΕΧΑΕ που ωφελείται από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής αγοράς και είναι θέμα χρόνου οι σημαντικές αυξήσεις στις ημερήσιες συναλλαγές και τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών να αποτυπωθούν στα μεγέθη της εταιρείας.
Η Entersoft, εταιρεία με ηγετική θέση στην πληροφορική και θυγατρικές στα Βαλκάνια που αναμένεται να συνεχίζει να αυξάνει τα μεγέθη της προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο πλαίσιο του συντελούμενου ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο ΟΛΠ που δρομολογεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ενώ αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσει τα μεγέθη του από τα εμπορευματοκιβώτια, την κρουαζιέρα και τα οχήματα.
Τέλος, ο όμιλος Ideal Holdings που με πετυχημένες κινήσεις εξαγορών επιδιώκει τη είσοδο του στην ομάδα των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Από την πλευρά του, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities επισημαίνει πως κινητικότητα που καταγράφεται στο μέτωπο των επιχειρηματικών διατηρεί την χρηματιστηριακή δράση ενώ πλέον έχουμε απτά δείγματα γραφής ότι το 2024 θα είναι έτος που θα σπάσει η μερισματική ανομβρία των συστημικών τραπεζών μετά από 15 χρόνια.
Παράλληλα, στον προθάλαμο των Δημόσιων Προσφορών οδεύουν άμεσα σειρά από εκδότες (Autohellas, Intralot, Ελ. Βενιζέλος, Lamda Malls, Noval Properties) και εντός του α’ εξαμήνου το ΤΧΣ θα μειώσει την συμμετοχή του στην Τρ. Πειραιώς και ενδεχομένως και στην Εθνική Τράπεζα.
«Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα γεμάτο καλεντάρι για το α’ εξάμηνο και σε συνδυασμό με την προσδοκία συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών το 2024, δημιουργούν προϋποθέσεις υπεραπόδοσης της ελληνικής αγοράς», τονίζει ο αναλυτής.
Η Beta Securities στις βασικές επενδυτικές προτιμήσεις για το 2024 επιλέγει τον τραπεζικό κλάδο ως βασικό εκφραστή των τάσεων της οικονομίας αλλά και λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων βάση κερδοφορίας. Η εξυγίανση των ισολογισμών, τα μερίσματα και η έξοδος του ΤΧΣ από την μετοχική σύνθεση εκτιμούμε ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών καθιστώντας και πάλι τον κλάδο σηματωρό της ελληνικής αγοράς. Η μέση εκτίμησή της για την αύξηση των αποτιμήσεων είναι 22% και η αγαπημένη της επιλογή είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Στις επιλογές της ακόμα περιλαμβάνει την ΕΧΑΕ, την ΔΕΗ, την Autohellas και την Κρι – Κρι, ένα σετ εταιριών διαφοροποιημένου ρίσκου που καλύπτει τα βασικά θέματα των α) Αναβάθμιση του ΧΑ σε Ανεπτυγμένη Αγορά, β) Πράσινη ανάπτυξη, γ) Τουρισμός και λιανικό εμπόριο δ) Εξωστρέφεια και μεγέθυνση.
Ο Συμεών Μαυρουδής της Fast Finance, εκτιμά πως σε κλαδικό επίπεδο, αναμένεται να πρωτοστατήσουν 4 κλάδοι: τεχνολογία, κατασκευές, χρηματοοικονομικά και ενέργεια (με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές-ΑΠΕ).
Αναλυτικότερα, οι εταιρείες πληροφορικής συνεχίζουν να μαγνητίζουν τα βλέμματα, διότι τα κονδύλια του ψηφιακού μετασχηματισμού και η κεκτημένη ταχύτητα της μεγέθυνσης αυτών των εταιρειών λειτουργούν έντονα υποστηρικτικά.
Ο κατασκευαστικός κλάδος (όπως και οι ΑΕΕΑΠ ως παράλληλη επιχειρηματική λειτουργία) ενδέχεται να πρωτοστατήσει, όντας και leading δείκτης σε μια οικονομία, που παρά τα έως τώρα θετικά δείγματα, μόλις που έχει ξεκινήσει την ανοδική της πορεία. Σε αυτό συνεπικουρεί και η συνολική μετάφραση των πακέτων στήριξης, που θα υποβοηθήσουν την κατάσταση.
Σε ότι αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τις τράπεζες δηλαδή, ο αναλυτής θεωρεί ότι δεν έχει ακόμη κορυφώσει την «παντοδυναμία» του.
Τέλος, ο ενεργειακός κλάδος είναι ένα «ασφαλές» στοίχημα για μια χώρα που πρώτον έχει καλύψει πολύ μικρό μέρος της συνολικής αναμόρφωσης του ενεργειακού χάρτη (υπό τον σχεδιασμό), άρα έχει ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης, και δεύτερον προκύπτει από ένα κλίμα που μόνο εμπόδιο δεν φαίνεται να αποτελεί για τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Εξάλλου, η δραστηριοποίηση μεγάλων «παικτών» επιβεβαιώνει την ως άνω αναφερθείσα πεποίθηση.
Επιμέρους, το Χρηματιστήριο έχει προσφέρει μια μεγάλη γκάμα μετοχών με εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό και ισχυρά χρηματοοικονομικά σε επίπεδο εταιρειών, επισημαίνει ο κ. Μαυρουδής. «Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά και ανεξαρτήτου κεφαλαιοποίησης μπορούμε να αναφέρουμε τις Mytilineos, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Aegean, Cenergy, Titan, ΟΛΠ, EnterSoft, Ideal Holdings, Intrakat. Ειδική μνεία στα σχήματα ΜΕΖΖ (εκτός CAIRO), καθώς οι γενναιόδωρες χρηματικές διανομές και η παραμονή τους σε ιστορικά υψηλά επιρρωνύουν την πεποίθηση της ισχυρής μετοχικής βάσης, αν και αφορούν σε υψηλότερου κινδύνου οχήματα», όπως τονίζει.
Facebook Comments